חודש אוגוסט | אב - אלול
לפתוח שנה של לכידות חברתית
|
לכידות חברתית בתקופה מקוטבת
|
אוגוסט הוא חודש של היערכות: בניית תוכניות, גיבוש צוותים וקבלת החלטות שישפיעו על השנה כולה.
|
|
|
|
|
| לצד ההיערכות הארגונית והפדגוגית, זו גם הזדמנות לעצור ולשאול כיצד נבנה מרחב בית־ספרי שמאפשר לחיות ולעבוד יחד גם בתקופה של מחלוקות וקיטוב.
לקראת פתיחת שנת לימודים, שתתקיים בצל מערכת בחירות ובמציאות חברתית מורכבת, סוגיית הלכידות החברתית הופכת לאתגר מנהיגותי מרכזי. בגיליון זה אספנו עבורכם מגוון נקודות מבט וכלים מעשיים – ממיפוי זירות הפעולה של המנהל והמנהלת, דרך פיתוח מיומנויות הקשבה, ועד חומרים העוסקים בחינוך פוליטי ובדרכי התמודדות עם מחלוקת במרחב החינוכי. מטרתם אינה לספק תשובות אחידות, אלא לסייע לכל מנהלת ומנהל לבחור את דרכי הפעולה המתאימות לקהילה הבית־ספרית שלהם וליצור תנאים לשיח מכבד, לאמון ולשותפות.
|
| כלים וחומרים למנהיגות בתקופה מקוטבת |
מסע מודרך בארבעה מעגלים: הגדרת המצב והתחושות ביחס אליו, חידוד החזון הפנימי, מיפוי אקוסיסטם ותוכנית פעולה.
כלי דיגיטלי זה הוא ניסיוני, נבנה באמצעות AI ומוצע לעבודה עצמית.
|
|
|
|
|
באי-הסכמה, כיצד מצליחים לנהל שיחה אמיתית עם פתיחות להקשבה? הקשבה משמעה בראש ובראשונה נוכחות: נוכחות-עם-האחר, נוכחות בכאן-ועכשיו. ההקשבה תובעת מאיתנו להשקיט את הרעש שבתודעתנו; היא מערבת גם את האוזן החיצונית וגם את "האוזן הפנימית" – את הלב. הכלי המצורף ממפה את סוגי ההקשבה, מציג את המחסומים להקשבה, מציע תנאים מיטביים ופרקטיקות המסייעות להקשבה.
|
|
|
|
|
השיחה הפתוחה: כלי לדו-שיח מקצועי בבית הספר |
אמצעי מרכזי בהתפתחות אקלים של אמון הוא קיומן של שיחות פתוחות ללמידה. שיחה פתוחה ללמידה היא שיחה שבה יכולים כל משתתף ומשתתפת להביע את דעתם בחופשיות מבלי להתגונן. שיחה כזו מאפשרת לקדם את המשימה ובה בעת לשמר ולחזק את מערכת היחסים.
|
|
|
|
|
חינוך פוליטי בעת משבר לאומי –
המשגה מחודשת ומודל יישומי REACT
מחקר במימון המדענית הראשית, משרד החינוך
|
כיצד ניתן לעסוק בסוגיות פוליטיות ואקטואליות בבית הספר באופן חינוכי, ערכי ומותאם למציאות מורכבת? דוח המחקר מציע תפיסה עדכנית לחינוך פוליטי ומציג את מודל .REACT מסגרת יישומית המסייעת לקיים שיח המשלב הקשבה, חשיבה ביקורתית, אוריינות פוליטית ומעורבות אזרחית.
|
|
|
|
|
מנהלת בית אקשטיין ינאי [זה 7 שנים] בית ספר לחינוך מיוחד, הפרעות נפשיות. "יש לי בצוות מחנכת שהקול שלה הפוך לחלוטין מהקול שלי. אז מה?! האחריות שלי היא לאפשר את מגוון הקולות". |
|
|
|
|
נקודת עיוורון דו-כיוונית: מה ללמידה חברתית-רגשית (SEL) ולחינוך פוליטי?
מודל הלמידה החברתית-הרגשית (Social Emotional Learning) הפך למושג שגור, לתפיסה ולכלי מרכזי בעבודה בבתי הספר. אך בחינה של המושג חושפת שהוא נושא עמו נקודת עיוורון: הוא נוטה להתמקד בפרט, בוויסות רגשי ובמיומנויות בין-אישיות, תוך התעלמות מהקשרים פוליטיים וחברתיים רחבים. רגשות של תלמידים, כמו כעס על אי-צדק או פחד בעת משבר לאומי, אינם רק חוויות סובייקטיביות שיש "לווסת", אלא הם "רגשות פוליטיים" המושפעים מיחסי כוח וממבנים חברתיים. מהצד השני, החינוך הפוליטי סובל לעיתים קרובות מנקודת עיוורון הפוכה: התפיסה שהרגש הוא מכשול או סכנה שיש לנטרל כדי לאפשר דיון "רציונלי". מורות רבות נמנעות מעיסוק בסוגיות בוערות מחשש מהצפה רגשית או מאובדן שליטה.
אל מול עיוורון כפול זה, הציעו החוקרים קרן קטקו-איילי, אדר כהן וניר מיכאלי, להוסיף P למודל ולעבור למושג חדש: SPEL - למידה חברתית-פוליטית-רגשית. מודל זה מבקש לפקוח את העיניים למקומו של הרגשי בפוליטי ולהפך. בעזרתו נוכל לזהות כיצד המציאות הפוליטית מעצבת את עולמם הרגשי של התלמידים, ולצד זאת, להכיר ברגשות כתנאי הכרחי לכל למידה פוליטית. במקום לראות ברגש "רעש" המפריע לחשיבה הביקורתית, כדאי לראות בו נקודת מוצא - הפיכה של הרגשות האותנטיים והסוערים בכיתה למנוף להעמקת ידע, לגיבוש עמדה מושכלת, ואף להנעה למעורבות אזרחית משמעותית.
בכדי לתמוך בתהליכים אלו, נדרש לאנשי החינוך פיתוח מקצועי ממוקד בשני היבטים: כלים להתמודדות רגשית בהובלת דיונים פוליטיים בכיתה ואסטרטגיות לניווט מיטבי של רגשות התלמידים והתלמידות במצבי קונפליקט. לצד זאת, ברמה המערכתית, נדרשת מדיניות המעודדת שיח ביקורתי בכיתה.
מ-SEL ל-SPEL: הוראה מודעת רגש פוליטי בזמן משבר. מאמר (בתוך: דפים 82, 2025, עמ' 57 – 81) ומצגת (לשכת המדענית הראשית, משרד החינוך, 2024).
|
|
|
|
|