ניוזלטר המחלקה למדע המדינה - כל מה שקורה במחלקה
והפעם - קצת מהפרסומים שלנו בכתבי העת ובתקשורת, המלצות האזנה שוות במיוחד,  פרופ' שרון גלעד על המוטיבציה לחקור אי שוויון ואפליה וגם טור מיוחד: מה קורה בועד החוגי? קר בחוץ אבל עוד יותר קר בקמפוס - תרתיחו מים לתה ומתחיליםות!
עורכת: ענבר איילון

להתעדכן

להכיר

איתן פלד מנגן ושר בקורס מבוא למדע המדינה

ללמוד

מה עשינו בזמן האחרון?

למדנו והצטיינו

המרצים והמרצות שלנו הם תמיד מקור לגאווה, והפעם במיוחד: פרופ' אבנר דה-שליט ופרופ' שאול שנהב נבחרו כמרצים מצטיינים על פי סקר שביעות הרצון מההוראה לשנת תש"ף (סגל אקדמי בכיר). ברכות! אנו גאיםות בכל סגל המחלקה על התמודדות מוצלחת עם אתגרי התקופה. 
יש לכםן סיפור מעניין/מרגש/ מצחיק על מרצה במחלקה? אנחנו רוציםות לשמוע! ספרו לנו כאן :) 

פרסמנו 

כמה פרסומים מרגשים ומעניינים לחוקרים ולחוקרות מהמחלקה של שלנו, ביניהם: ד״ר אפרים פודוקסיק וד״ר יפתח אלעזר על "חירות שלילית" כמושג מרכזי של האידיאולוגיה הליברלית, והדוקטורנטית שלנו נטע גל נור על השינוי המהותי בהצדקות ובמוטיבציות להקרבה של חיילי צה"ל לאורך השנים. 
פרסמנו גם בעיתון: ד"ר גייל טלשיר במאמר דעה לעיתון גלובס על המפה האידאולוגית של ישראל 2020, ומחקרו של ד"ר נעם גידרון צוטט בהרחבה במאמר של הניו-יורק טיימס על פופוליזם ואינטגרציה חברתית בארה"ב.  קריאה נעימה!

שני פוליטי בסגנון אמריקאי

בין אם קמתן לצפות בכל העימותים ובין אם אחרי שלוש מערכות בחירות בארץ התעייפתם מלעקוב, הבחירות בארצות הברית הן תמיד יום חג למדעני ומדעניות המדינה (וגם לסוקרי הANES). רגע לפני פתיחת הקלפיות  נפגשנו לשני פוליטי סוער במיוחד לדון בבחירות ותוצאותיהן האפשריות. החכמנו מדבריהם של פרופ' משה מאור, פרופ' גידי רהט, פרופ' אורן ברק, ד"ר נעם גדרון וד"ר גייל טלשיר שתרמו מהידע והמומחיות שלהם למפגש. 
אחד על אחד עם פרופ' שרון גלעד
עוד על שרון
להמלצה של שרון - שלושה יוסי
לא כתוב בקורות החיים שלי...  שהגעתי יחסית מאוחר לאקדמיה - עבדתי כמה שנים בפרקליטות מחוז ירושלים וגם במשרד המשפטים. השנים הללו והמקרים שנחשפתי אליהם היוו חוויה מעצבת גם עבור המחקר. שם נתקלתי מקרוב בהשפעה של מעמד חברתי, בין היתר במסגרת מעורבותי בכישלון מאוד מתוקשר של הפרקליטות בניהול תיק פלילי על עבירות מס נגד הבעלים והמנכ"ל הנערץ של אחת החברות הגדולות במשק, והתפתחה אצלי מעין הבנה מחודשת של "איך העולם באמת עובד". 
הדבר שהכי מעניין אותי כרגע... הוא היבטים של אי שוויון ואפליה, לצד הפחד וסיכון של התדרדרות הדמוקרטיה וההשלכות לכך, במיוחד עבור קבוצות מוחלשות. 
משהו שגיליתי לאחרונה וכדאי שתכירו... אני ממליצה בחום על הסרט שלושה יוסי מדוקאביב 2020, שמתאר את מנגנוני השעתוק של עוני ואי שוויון, מנגנונים שמעסיקים אותי במחקר ובכלל.
מה שאני חוקרת עכשיו
אחד הפרויקטים המרכזיים בהם אני עוסקת בוחן את המיקרו-אינטראקציה של אזרחים עם המדינה, בהקשר של פנייה ובקשה מהמדינה. כיצד אנשים בוחרים לעצב את הבקשה שלהם למדינה - האם בדגש על זכויותיהם הלגליות? האם בצורה של תביעה או של נזקקות מהמדינה? האם בנימוס או בנימוק "מגיע לי"? בהמשך לכך, אני מתעניינת במשמעות של אופני הבקשה על האופן בו אזרחים תופסים את עצמם והאופן בו הם חושבים שאחרים תופסים אותם. ההנחה שלנו היא שקבוצות מוחלשות ייטו פחות לטעון לזכאותם, יתבעו פחות,  אבל גם ירגישו יותר צורך מאחרים להנכיח את הנזקקות באמצעות תחינה. זה כמובן קשור לנושא של הבדלי מעמדות וחוסר שוויון, כאשר המעמד של אזרח בחברה עובר שעתוק דרך ההפנמה שלו את המעמד הזה.
מתוך "שלושה יוסי". צילום: עודד קמחי
האזנה נעימה
שתי המלצות האזנה לחובבי הפודקאסטים מבינינו: 
ד"ר אודליה אושרי התארחה בהסכת החדש של המכון ליחסים בינלאומיים על-שם לאונרד דיוויס, והסבירה לנו מהו פופוליזם? כיצד הוא קשור לדמוקרטיה? והאם הוא כאן להישאר? 
להאזנה בכל הפלטפורמות לחצו כאן
איתמר בן עמי, דוקטורנט במחלקה, התראיין בתכנית הספרות של מיה סלע ויובל אביבי "מה שכרוך" (כאן תרבות), על מאמרו במגזין "הזמן הזה" של מכון ון-ליר בירושלים שעוסק בשינויים שעוברת החברה החרדית והמשמעות שלהם.
להאזנה לחצו כאן (הריאיון החל מדקה 14) 
מילה של נציגה - סוניה אולבובסקי 

ביקשנו מסוניה לשתף אותנו במשמעות של להיות נציגה בחוג. איך מתחילות? מה בכלל עושיםות בועד החוגי? ואיך זה נראה בתקופת הקורונה? 

כיצד הגעתי לנציגות החוג?
בתחילת לימודי באוניברסיטה הצבתי לעצמי מטרות ברורות – הצלחה לימודית, פיתוח מחשבתי והכרת חברים חדשים. ללא תכנון מקדים החלטתי להשתתף בפגישת וועד חוגי (ככל הנראה שהשמועה כי יהיה כיבוד קל תרמה להגעתי) ונדהמתי לגלות סטודנטים מכל השנים אשר נפגשים זה עם זו רק בכדי לדון איך אפשר לשפר חייהם של הסטודנטים בחוג. תחושת האכפתיות וההדדיות גרמה לי להבין כי ישנו יעד חשוב שפספסתי – קידום המטרות שהצבתי לעצמי, לא רק לי אלא לכולם.

מה עושיםות בועד החוגי?
הפעילות במועצת הר הצופים מתחלקת בעיני לשני מישורים – החוגי והקמפוסי. ברמה החוגית, אני ושותפתי אמבר פועלות לגישור וקישור בין המחלקה לסטודנטים, קידום פעילויות חברתיות, תרבותיות ואקטואליות (כמו אירוע "שני פוליטי" המזוהה עם החוג) וייצוג אקדמי לכל רבדיו. ברמה הקמפוסית, אנחנו עוסקות בקידום האינטרסים של החוג למדע המדינה בפרט, והאינטרסים של הסטודנטים בהר הצופים ככלל. הפעילות שלנו מספקת לי את התחושה כי אני עושה את מירב יכולתיי בכדי לשפר את התחושות והחוויות של חברי לחוג ולקמפוס.

איך זה נראה בזמן הקורונה?

מה שקרה בסמסטר השני תפס את כולנו בהפתעה, אף אחד לא ציפה שנעביר אותו ואת השנה לאחר מכן בבית בעקבות מגיפה. שיטת הלימוד החדשה והבלתי מוכרת והשינוי בחיי היום-יום הכריח אותנו לשנות גישה ולחשוב מחוץ לקופסא כיצד ניתן לפעול למען שינוי גם מרחוק. המצב החדש הכריח אותי להתמודד עם אתגרים שניסיתי להימנע מהם – חוסר בשגרה, חוסר וודאות ומשמעת עצמית. אז העברנו את ה"שני פוליטי" לגרסה מקוונת, קיימנו אירועים בזום כמו מפגש עם בוגרי המחלקה ואפילו ניסינו לקדם מפגשים ביתיים מצומצמים, בהתאם להנחיות הקורונה, לקראת החגים הקרבים. אך לא תמיד הדברים תחת שליטתנו... הקורונה לימדה אותי עד כמה החיים לא צפויים, והוכיחה לי מחדש כי אף מכשיר אלקטרוני או רשת חברתית לא ישתוו לעולם לקרבה אנושית.
המציאות הנוכחית שלנו יצרה קשיים חדשים בקירוב ושיפור חיי הסטודנטים, בייחוד כאשר הם מפוזרים בכל רחבי הארץ ואינם מתקבצים בעיקר בשכונות מרכז העיר. אך עם זאת, בעיני, נציגות החוג הפכה אף יותר משמעותית. אני מנסה לתת לכל סטודנט את ההרגשה כי ניתן לפנות אלי בכל בעיה – אקדמית, רווחתית או חברתית. כי בתקופה בה קיים ריחוק חברתי, החיוכים מתחבאים מתחת למסיכות והחברים שפעם ישבו לצידנו מסתתרים מאחורי ריבוע שחור בזום, קשה שלא להרגיש לבד. אז אם את או אתה סטודנטים שקוראים את זה, תדעו שאני כאן בשבילכם, תמיד.

תמונה: אתר פרס ישראל.

נפרדיםות מיעקב לנדאו ז"ל

החודש נפרדנו מפרופ' יעקב לנדאו. יעקב הצטרף למחלקה שלנו בשנת 1958 ופרש לגמלאות בשנת 1993. 
במהלך שנותיו באוניברסיטה העברית הוא היה לשם דבר בזכות מחקריו על לאומיות ערבית, הקצנה אסלאמית, מיעוטים במזרח התיכון ועוד. מי מאתנו שהכיר את יעקב זכה להכיר אדם חכם, נעים הליכות, ענו, עם חוש הומור דק ומאור פנים. כפי שאחד מעמיתינו כתב לי הבוקר, יעקב היה ג'נטלמן אולטימטיבי. אנו מצרים על לכתו ושולחים למשפחה את תנחומינו.
יהי זכרו ברוך. פרופ' דן אבנון, ראש המחלקה, ורינה צליק, רכזת המחלקה.
פיספסת את הניוזלטרים הקודמים שלנו בין כל המיילים?  
לקריאת הגליונות הקודמים
מכירים בוגר שישמח לקרוא את הניוזלטר? סטודנטית שמפספסת את המיילים? הזמינו אותםן להצטרף!
להצטרפות לניוזלטר
Follow Us On Google+
Follow Us On YouTube
Follow Us On Google+