אפריל 2019
אוניברסיטת תל אביב שותפה במיזם בין-לאומי לפיתוח רובוט צומח –
בהשראת צמחים מטפסים
לוגו הפרויקט הבינלאומי. להציע פתרון לאחד האתגרים המורכבים בתחום הרובוטיקה
קבוצת מחקר מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב, בהובלת ד"ר יסמין מרוז, היא אחת מתשע שותפות
במיזם בין-תחומי ובין-לאומי פורץ דרך במסגרת תוכנית
(Future and Emerging Technologies (Horizon 2020 FET של האיחוד האירופי. המיזם עוסק בפיתוח רובוט שמסוגל לטפס ולהתקדם בשטח באמצעות צמיחה – בהשראת צמחים מטפסים. הגישה החדשנית עשויה להיות פתרון מהפכני לאחד האתגרים המורכבים של תחום הרובוטיקה: תנועה בתנאי שטח קשים ובלתי צפויים. מובילת הקונסורציום היא פרופ' ברברה מזוליי מהמכון האיטלקי לטכנולוגיה.
"יש כאן מהפכה קונספטואלית בעולם הרובוטיקה", מסבירה ד"ר מרוז, "רובוטים מחקים בדרך כלל בעלי חיים או בני אדם, כלומר הם נעים על ידי התקת הגוף באמצעות גלגלים או רגליים. לכן רובוטים מסוגלים לנוע על פני משטחים, אך מתקשים להתמודד עם מכשולים כמו מדרגות, סלעים, בקיעים ובורות. אנחנו מציעים גישה שונה לחלוטין: רובוט המבוסס על עולם הצומח, שמתקדם לא על ידי התקה אלא על ידי הוספת חומר לעצמו. רובוט כזה, ששואב את השראתו מתנועת הגדילה של צמחים מטפסים – כמו הגפן, הקיסוס והזלזלת – יוכל להגיע כמעט לכל מקום שאדם לא יכול או לא רוצה להגיע אליו, מהריסות בניינים ועד לכוכבי לכת אחרים".

המיזם החדשני שהחל השנה, בעלות של 7 מיליון יורו, מקבץ יחד חוקרים מתשע מעבדות באירופה – באיטליה, בגרמניה, בצרפת ובספרד -  ובישראל, העוסקים במגוון רחב של תחומים: בוטניקה, רובוטיקה, מדע החומרים, מדעי המחשב, מתמטיקה, הנדסה, אנרגיה ועוד.
מעבדתה של ד"ר מרוז תורמת את חלקה בתחום התנהגות הצמחים. "זה אולי נשמע מפתיע, אך לצמחים יש מאפיינים התנהגותיים מובהקים. למשל, כיצד צמח מחליט לאיזה כיוון לצמוח, כאשר התוואי מצד ימין נוח יותר ואילו בצד שמאל יש יותר אור שמש? זאת החלטה אסטרטגית שהצמח מקבל, החלטה שניתן לכמת אותה מתמטית. צמחים מטפסים, שאותם אנו לומדים בפרויקט זה, מעגנים עצמם בבליטות ובעצמים בדרכם למעלה, שומרים על משקל קל ועל מבנה דק, ויכולים כך להגיע גם לאורך של 200 מטר".

הרובוט הצומח שמפתח הקונסורציום יורכב מחומרים חדשניים, יגדל באמצעות שכפול עצמי, כמו בהדפסת תלת-מימד, ויהיה קל ודק כמו צמח מטפס. מעבדתה של ד"ר מרוז אחראית על הבנתו של תהליך קבלת ההחלטות ובניית אסטרטגיות בצמחים על ידי שילוב של ניסויים ופיתוח מודלים מתמטיים מתאימים. מודלים אלו ישולבו במוחו של הרובוט הצומח ויאפשרו לו לעבד את המידע שיאסוף מהסביבה באמצעות מערכות חישה, ואחר כך לגבש החלטות נכונות ואסטרטגיית צמיחה מיטבית בהתאם לתוואי ולתנאי השטח.

"רובוט צומח יוכל לבצע משימות במקומות בלתי עבירים לאדם, לכלי רכב או לרובוטים בעלי רגליים וגלגלים. הוא יעבור מבעד לסדקים צרים, יטפס על סלעים וקירות, ויגשר על פני חללים", מסכמת ד"ר מרוז, "הוא יוכל לחדור להריסות של בניינים, לחקור אתרים ארכיאולוגיים או להיכנס לאתרים מזוהמים. כמו כן הוא עשוי להשתלב היטב בעיר החכמה של העתיד: מבנים רובוטיים שגדלים מעצמם יוכלו לשמש גשרים, ואולי אף להפוך לבניינים שבונים את עצמם".
יוצא לאור על ידי מערך הדוברות
ליצירת קשר:
[email protected]

צרו דפי נחיתה באמצעות inwise - שיווק בענן לעסק שלך