אפריל 2019
"תהליך ממושך של הנגשה והעצמה לחברה הערבית"
אלפי בוגרי יב' מהמגזר הערבי הגיעו. היום הפתוח 2019
כ-29,000 סטודנטים לומדים באוניברסיטת תל אביב – אוניברסיטת המחקר הגדולה בישראל – מתוכם כ-15% סטודנטים ערבים. מדובר בגידול משמעותי, שכן עד לפני שלוש שנים נתון זה עמד על 10%, לכל היותר. 
 
"יש פה תהליך ממושך ומורגש של הנגשה והעצמה", אומר ד"ר יוסף משהראוי, יו"ר ועדת ההיגוי לשילוב ערבים באוניברסיטת תל אביב. "הגישה שלי היא לא רק לדבר באחוזים, אלא גם במודעות להשכלה גבוהה. אנחנו משווקים ספציפית לחברה הערבית. אנחנו הולכים יד ביד עם רכז השיווק של האוניברסיטה לחברה הערבית לדבר עם מנהלים, עם מורים ועם תלמידים. כמעט מדי שבוע אני בבתי ספר ברחבי הארץ, ואני רואה שהחברה הערבית מתחילה להתייחס לאוניברסיטת תל אביב כאל מותג – ולא כאל בועה".
בין יתר הפעולות של ועדת ההיגוי לשילוב ערבים ניתן למנות את הגעתם המרוכזת של אלפי בוגרי י"ב ליום הפתוח של האוניברסיטה ב-1 בפברואר השנה, הגעתם בהמשך השנה של כ-6,000 תלמידי י"ב לסיורים לימודיים בקמפוס, וכן תחרויות ארציות בתחומים כמו קולנוע, שיש בהם חסך ממושך בסטודנטים ערבים. האוניברסיטה אף השיגה תרומה נכבדת מקרן נויבר לעידוד דוקטורנטים ערבים בתחום המדעי לשנת הלימודים הקרובה, על מנת לעודד המשכיות במחקר והעלאת מספר הערבים בסגל האקדמי בעתיד.

אלא שלמרות המאמצים – נראה שדווקא תלמידי הערים הערביות הקרובות והמעורבות אינם נרשמים ללימודים גבוהים. "אחוז ההרשמה מהערים המעורבות הקרובות לאוניברסיטה, יפו, לוד ורמלה, הוא קרוב לאפסי", אומר ד"ר משהראוי. "התלמידים בערים המעורבות לא מצליחים בפסיכומטרי בגלל חסך שקיים אצלם בשפה: הם דוברי ערבית ועברית, אך לא שולטים בשתי השפות ברמה הנדרשת למבחן הפסיכומטרי.  
כדי לטפל בבעיה, אוניברסיטת תל אביב השיקה בימים אלה מיזם LYR-TAU (לוד-יפו-רמלה) לתלמידי יפו, לוד ורמלה הערבים. המיזם מספק ליווי מלא לקורס מקוון כדוגמת ביולוגיה של הצמחים, עם הדרכה צמודה, בתוך הקמפוס, של הדוקטורנטית הלאא חמיס. המיזם החדש נועד לסייע לתלמידים הערבים מהערים המעורבות להשתלב בסביבת האוניברסיטה, ולהשיג קרדיט אקדמי של שתי נקודות זכות – שיסייעו להם בקבלתם לאוניברסיטה בעתיד. האוניברסיטה אף דואגת להחזרי נסיעות, לכיבוד ולתשלום עבור הליווי האקדמי ולקראת הבחינה. את המיזם, ביוזמת ד"ר משהראוי, מממנת קרן פרנקל המיוצגת באוניברסיטה על ידי פרופ' יונתן גרשוני.

בנוסף, בפברואר השנה יצא ד"ר משהראוי לבלפסט כנציג אוניברסיטת תל אביב במיזם גוונים של תוכנית "תקווה ישראלית באקדמיה" של נשיא המדינה ראובן ריבלין.

"מספר נציגים של מסגרות אקדמיות בישראל יצאו במשלחת לימודים לבלפסט כדי להבין כיצד האינטגרציה האקדמית מסייעת לאחות את החברה המשוסעת שם", מספר ד"ר משהראוי. "הבנו שהסכסוך בצפון אירלנד, כמו הסכסוך הערבי-ישראלי, לא הסתיים, אך עבר לפסים של אי-אלימות. היה סיור מוצלח מאוד, ולמדנו רבות מנציגי ארבע האוניברסיטאות שפגשנו שם על צעדים שניתן ליישם בשטח על מנת להבטיח גיוון בקמפוס".

ד"ר משהראוי מדגיש את הצורך בעידוד רב-תרבותיות בקמפוס, ומכאן החשיבות של שילוב החברה הערבית בכל חלקי האוניברסיטה, כולל עובדים מנהלתיים ואקדמאים. לאחרונה נעשה מאמץ בולט להגיע לכלל החברה הערבית בכל המכרזים לתפקידים שונים היוצאים מטעם האוניברסיטה, ואף נקשר קשר עם חברות מקצועיות בנושא. לדבריו, תחושת השייכות של הסטודנט הערבי לאוניברסיטת תל אביב תעמיק כאשר הוא ייווכח שיש גם עובדים ערבים באוניברסיטה בכל המחלקות. יתרה מכך, נוכחות עובדים ערבים בכל הצוותים מוסיפה רבות לאווירת הסובלנות בין עובדי האוניברסיטה על כל מרכיביה.
לדברי ד"ר משהראוי, תחושת השייכות של הסטודנט הערבי לאוניברסיטת תל אביב התחזקה מאוד לאחרונה לאור הנגשת השפה הערבית שהודגשה במרכיבים שונים כגון: תוספת מקלדות הכוללות אותיות ערביות בספריות השונות, שילוט בערבית ואף לוח שנה הכולל את כל החגים של כל הדתות
יוצא לאור על ידי מערך הדוברות
ליצירת קשר:
[email protected]

צרו דפי נחיתה באמצעות inwise - שיווק בענן לעסק שלך