ניוזלטר המחלקה למדע המדינה - ושוב נצאה אל הדרך... 
והפעם: איך התכוננו לפתיחת השנה המקוונת? מי הזמר במסכה שהשתתף בקורס מבוא למדע המדינה? מסר מראש המחלקה, פרופ׳ דן אבנון וגם: ראיון אישי עם ד"ר רוני פורת, אשר הצטרפה השנה לסגל המחלקה, ועם גל בוימן, בוגר טרי של המחלקה. 
עורכת: ענבר איילון

להתעדכן

להכיר

איתן פלד מנגן ושר בקורס מבוא למדע המדינה

ללמוד

מה עשינו בזמן האחרון?

מתרגלים מחדש

רגע לפני פתיחת השנה נפגשו צוותי המתרגלים והמתרגלות בחוג להתכונן לשנה החדשה. הכרנו את המתרגליםות החדשיםות, חלקנו טיפים וחוווית וחשבנו על האתגריםות וההזדמנויות בלמידה בזום. לתלמידי שנה א' ובכלל - אנחנו קוראיםות לכםן להיעזר בעוזרי ההוראה בכל שאלה וקושיה, ומזכיריםות כי שעות הקבלה מתקיימות גם בזום. לפרטים נוספים, בקרו באתר המחלקה. 

הוצאנו לאור 

אנו שמחות לברך את ד"ר גייל טלשיר, מרצה בכירה במחלקה, על צאת ספר חדש בעריכתה: 'משילות או דמוקרטיה?' (הוצאת רסלינג, 2020)
הספר הוא תוצר של קבוצת מחקר של ד"ר טלשיר במכון שאשא, המציב את הקונפליקט סביב משילות מול ממשלתיות, נאמנות-לציבור מול נאמנות אישית, ושאלת המקצוענות בעידן טיעוני 'מדינת הצללים' (deep state) כחלק מהשיח הציבורי על מצב הדמוקרטיה בישראל.
 

זכינו 

גיל מימון, שושנה מקובר ואיתמר בן עמי, דוקטורנטיםות במחלקה, זכו במלגות מרגשות במיוחד לקידום מחקריהםן. לגיל ולשושנה הוענקה מלגת נשיא המדינה למצוינות וחדשנות מדעית: גיל על מחקרה בנושא "ערי זכויות אדם" (Human Rights Cities); ושושנה על מחקרה בנושא השפעת השקיפות של ועדות הכנסת; איתמר זכה במלגה ע"ש שיינדל ופנחס ולד מטעם מרכז זלמן שזר לדוקטורנטים מצטיינים, על מחקרו העוסק בהתפתחותן של החברה החרדית והתאולוגיה החרדית ברפובליקת ויימאר הגרמנית בשנות העשרים של המאה ה־20. גאיםות בכםן! 


הופעה בהפתעה - איתן פלד מפתיע את תלמידי קורס המבוא:
"Where are the days / وين الأيام / איפה הימים"
בקורס מבוא למדע המדינה המרצה, פרופ' אלון פלד, והמתרגלים: גלעד הורוביץ, הילה ירושלמי, גיל מימון, אריאל פסו, תום אלפיה, ראמי נאשף, סתו בן עוז וענבר איילון מצאו דרך יצירתית לפתוח את השנה, גם בזום. איתן פלד, זמר מבטיח והבן-של, התארח בשיעור הראשון עם שירו "איפה הימים", אותו כתב והלחין בשלוש שפות שונות. האזנה נעימה! 
איתן פלד מנגן ושר בקורס מבוא למדע המדינה
אחד על אחד עם ד"ר רוני פורת 
עוד על רוני
שמחיםות מאוד על הצטרפותה של ד"ר רוני פורת לסגל המחלקה! לרגל פתיחת השנה, ישבנו לשיחת היכרות קצת אחרת..
 
לא כתוב בקורות החיים שלי... שאני חובבת אפייה מושבעת. בתקופה האחרונה אני מאוד בעניין של לחמי מחמצת ואני תמיד מכינה שתיים. מעבר לזה שזה טעים בטירוף, זו מתנה מקסימה! 
הדבר שהכי מעניין אותי כרגע... הוא כיצד אנו יכולים להניע שינוי חברתי התנהגותי? אני חוקרת את התחום של הפחתת גזענות ואלימות כנגד נשים, ואני מתחילה להבין שאנחנו עדיין יודעים נורא מעט על הדרכים ליצור שינוי בתחומים הללו. האם שינוי פסיכולוגי או שינוי ברמת האינדיבדואל הוא מספיק? איזה כוחות מוסדיים נדרשים כדי להניע שינוי? 
משהו שגיליתי לאחרונה וכדאי שתכירו... גיליתי שני פודקאסטים מעולים. האחד עוסק בהסקה סיבתית ומארח חוקרים ממגוון תחומים, והשני עוסק בנושאים של עמדות - עיצוב והשפעה שלהן אבל גם עיבוד מידע ואינפורמציה. 
בזמני (הלא) פנוי... מצאתי את עצמי נהנית מאוד עם המשפחה מהמשחק Super Mario Kart לנינטנדו. מומלץ לכל הגילאים :) 
מה שאני חוקרת עכשיו
 
תחום המחקר הראשון בו אני עוסקת הוא התערבויות לשינוי חברתי. יותר ויותר מדעני חברה מנסים לבחון כיצד ניתן להפחית יריבות ועוינות בין קבוצות. אני מבקשת לפתח ולחקור התערבויות שונות בשטח שמטרתן להפחית יריבות ואלימות, לצד קידום סובלנות ושוויון בין קבוצות. 
תחום מחקר שני הוא תפקידם של רגשות והבעות של רגשות בקידום של צדק חברתי ושלום. בפרויקט הנוכחי אני מבקשת לחקור את התוצאות של ביטויי כעס על ידי קבוצות חלשות. המרחב הפוליטי הנוכחי מלא בהבעות כעס של פרטים וקבוצות שונות בחברה - בין אם במחאות, הפגנות או מצעדים. כיצד ביטויים כאלה מתקבלים במרחב החברתי? מה הפוטנציאל של הבעת כעס להשפיע ולקדם שינוי? 
הצטרפתי השנה לסגל המחלקה... ואני קוראת לסטודנטים וסטודנטיות מכל הרמות להצטרף אליי - כעוזרי מחקר, מאסטרנטים או דוקטורנטים. במיוחד, אני מזמינה נשים וסטונדטיםות המשתייכיםות לקבוצות מיעוט ליצור איתי קשר. שנה מוצלחת לכולםן!
 
 
לרגל פתיחת השנה - מסר מאת ראש המחלקה, פרופ' דן אבנון 
שבועיים חלפו מפתיחת שנת הלימודים תשפ"א. רבים עדיין בתחושת התאקלמות, ורבים "על הקצה" מבחינה נפשית. אנחנו רגישים לעובדה זו. הבה נהיה סבלניים אלו כלפי אלו. הרי כל מי שאנו פוגשים – סגלים אקדמיים ומנהליים, סטודנטים וסטודנטיות בכל התארים - עשוי לשאת מצוקה או עומס נפשי חריג.  
האתגר הגדול של כולנו זו ההתמודדות עם הוראה ולמידה ללא מגע אנושי מידי. על כן בשבועות הקרובים נקדיש מאמצים ליצור הזדמנויות להיכרות ולחברותא, ובכך לסייע לסטודנטים וסטודנטיות – במיוחד המצטרפות והמצטרפים החדשים – לחוש חלק ממרקם של בני אדם בשר ודם. 
אנו מעודדים סטודנטים.ות להצטרף לקבוצות למידה אינטימיות שמוצעות בהדגשים (תואר ראשון) ובמגמות (תואר שני). מוקדי הלמידה הללו, בהם תפגשו בכיתות קטנות עמיתים וסגל שמתעניינים בתחומים שקרובים ללבכם, הן מסגרות שעשויות להקל על תחושת הריחוק. בנוסף ניזום מפגשים אינטלקטואליים (יום שני פוליטי + סמינרים מחלקתיים)  ומפגשים חברתיים (בשיתוף הוועד החוגי הדינמי שלנו). על מפגשים חברתיים תגענה הודעות במהלך השבועות הקרובים.
איחולי לשנת לימודים טובה, ותקוותי שנשכיל לעורר עניין ושמחת למידה והיכרות דווקא בתוך המצב המתעתע בו נתונים כולנו.   
דן
מילה של בוגר - גל בוימן 

בשיאה של הקורונה נפרדנו ממחזור תשע"ח. נפגשנו לשיחת סיכום עם גל בוימן, בוגר טרי שהצטיין בלימודיו והיה פעיל בוועד החוגי. יש גם טיפים לשנה א'! 

איך אתה מסכם את הלימודים במחלקה? נהניתי מאודהתואר תרם להבנה שלי כמה הפוליטיקה קשורה להכל. ככל שלמדתי, הבנתי כמה הכל פוליטי, ואני מוצא את עצמי משתמש בכלים שרכשתי לניתוח המציאות בחיי היום יום. רק עכשיו, כשסיימתי את התואר, אני מבין כמה כלים רכשתי במהלך הדרך. וכמובן, הרבה יותר קל לנצח בדיונים פוליטיים...

 

נהניתי בתואר מ... העשייה בוועד החוגי. אני חושב שזו זכות לקחת חלק בוועד ולקבל הזדמנות לשנות ולהשפיע על החיים במחלקה. ההשקעה וההירתמות של המחלקה, ובמיוחד של ראש המחלקה - פרופ' דן אבנון, ראויות לשבח. ההווי המחלקתי חשוב לתחושת הקהילתיות והגיבוש, אך גם להרחבת הידע. ארוחות הבוקר עם המרצים, ימי שני פוליטי, הערב בסינמטק וההרצאות השונות סיפקו ערך מוסף משמעותי ללמידה

יש לך טיפ לסטודנטיםות שמתחיליםות שנה א'? 

לצד ההשקעה בלימודים, נסו לא להישאב רק ללימודים לגמרי. יש כל כך הרבה לעשות בירושלים והחוויה הסטודנטיאלית כאן היא משהו מיוחד. 
שנה א' זה זמן טוב לחקור איך אפשר להשפיע - בין אם בתוך האוניברסיטה, למשל באגודה או בתאים הפוליטיים, ובין אם מחוץ לאוניברסיטה - עמותות שונות שפועלות בירושלים במגוון תחומים. 
חוץ מזה, אם עדיין לא טעמתםן את עוגיות וויטמין... המלצה חמה! 


איך זה לסיים את התואר בזמן הקורונה? 
זה נשמע מפחיד, אבל זה מדהים שפתאום יש לך "תירוץ" לעצור ולחשב מסלול מחדש. זו הזדמנות טובה לקחת זמן לעצמך לעכל את שלוש השנים האחרונות ולצאת לאוויר העולם עם הכלים שרכשת בתואר. 

ימי "שני פוליטי" חוזרים! והפעם: הקרב על הבית הלבן 

#שניפוליטי היא יוזמה של הוועד החוגי יחד עם המחלקה למדע המדינה. בכל מפגש ניפגש יחד (בינתיים בזום..) מרציםות וסטודנטיםות לדבר על הנושאים הכי בוערים בפוליטיקה העכשווית.
המפגש הראשון לשנה זו ייערך ביום שני 09/11/20 בשעה 12:00 ויעסוק בניתוח הבחירות בארה"ב. צפו ללינק במייל! 
**במידה ולא קיבלת לינק, אנא פנו בבקשה לעדי במזכירות המחלקה: [email protected]. לא כדאי לפספס! 
המחלקה למדע המדינה מאחלת לכולנו שנת לימודים פורייה ומוצלחת. ובינתיים.. שמרנו לכםן מקום בטבע 1!
איתן פלד מנגן ושר בקורס מבוא למדע המדינה
Follow Us On Google+
Follow Us On YouTube
Follow Us On Google+