ניוזלטר המחלקה למדע המדינה - פברואר-מרץ 2024

דבר ראש המחלקה על לימודים בעתות לחימה; פרסים ויוזמות סטודנטיאליות; נדבר גם עם ד"ר טריסטאן קלינגלהופר ואתי זלצמן

קצת עדכונים
חילקנו פרסים למתרגליםות מצטיינים
בירכנו את רפאל אפריאט ואילונה הלל גולדנר, סטודנטים לדוקטורט בתכנית תל"ם, על זכייתם בפרס לעוזרי הוראה מצטיינים במחלקה למדע המדינה ע"ש עמנואל גוטמן, על סמך המלצות של חברי הסגל במחלקה ומורי הקורסים. זוהי הפעם הראשונה שבה מוענק הפרס. במסגרת הטקס הוקראו הנימוקים לבחירה, וכן בני משפחתו של פרופסור גוטמן סיפרו על מורשתו ואהבתו הרבה להוראה. בגיליון הבא נספר לכםן על פרסי הצטיינות לתלמידי המוסמך שלנו. 
התכנסנו לראשונה לסמינר המחלקתי
במסגרת הסמינר המחלקתי, שהתכנס לראשונה השנה, שמענו מפי פרופסור שרון גלעד על מחקרה בדבר השפעתה של הרפורמה המשפטית על עובדי המגזר הציבורי. המחקר הראה כי האירועים הפוליטיים של השנה שעברה ופעולות הממשלה גרמו לדה-מוטיבציה בקרב העובדים. 
הקמנו פורום ללימודים אמפיריים 
הקמנו את הפורום המחלקתי ללימודים אמפיריים עבור תלמידים לתארים מתקדמים המתכנס אחת לחודש – ביוזמתם של גאיה משיח ועדו פילץ, תלמידי מוסמך בתכנית תל"ם. מטרת הפורום היא ליצור נקודת מפגש לתלמידי מחקר העוסקים בתחומים אלו. 
דברי ראש המחלקה - פרופסור גידי רהט
סטודנטים וסטודנטיות יקרים ויקרות,
אנחנו בעיצומה של שנת לימודים בזמן מלחמה. כל אחד ואחת נפגע מן המצב ויש גם מי שנקראו לדגל ומפסידים ומפסידות חלק ניכר משנת הלימודים. במחלקה למדע המדינה אנו עושים כל מאמץ לסייע לכם ולכן. הלב של הטיפול בבעיות השעה הוא מזכירות המחלקה שמנסה לתת מענה לכל בעיה. יועצי התארים אף הם מעורבים במתן מענה וכך גם כל המרצים והמרצות במחלקה. וועדת מורים תלמידים שנבנית מחדש בימים אלו והועד החוגי הנבחר גם כן יכולים לסייע. גם אני עומד לרשותכם ולרשותכן, אל תהססו לפנות אלי.
עם זאת, אנא זכרו, כמה שלא ינסו לסייע ״מלמעלה״ במתן הקלות, המענה בסוף הוא אישי. אין דמיון מוחלט בין הבעיות (למשל יש הבדלים באורך שירות המילואים, עיתויו, ואופיו), אין כמעט מי שתוכנית הלימודים שלו זהה לחלוטין לזו של האחר. על כן צרו קשר ואפשרו לנו לסייע ככל הניתן.
הכי חשוב, שובו בשלום וכמו שלמדתי מאחד מעמיתי היו טובים זה לזה.
גידי 
 
אחד על אחד עם ד״ר טריסטאן קלינגלהופר
לא כתוב בקורות החיים שלי... 
עבודות הקיץ שלי כסטודנט, כולל להיות שומר הלילה במפעל רעפים. 
 
משהו שגיליתי לאחרונה וכדאי שתכירו...
זה שתותים ופטל הם, מבחינה בוטנית, לא פירות יער.
 
בזמני הפנוי... אני משחק ב"אגדה של זלדה" ואוכל חומוס.
 
מה שאני חוקר כעת... (1) ההנחות המפורשות והמרומזות של פעילי תעמולה בנוגע לרגשות הבוחרים, (2) ההשפעה הממתנת של אחדות המפלגה על ההשלכות האלקטורליות של שערוריות, ו-3) האופן שבו מפלגות פונות לקהל במרחב הלא מקוון. 
עוד על טריסאן
זכרונות מהתואר הראשון... אני לא בטוח עד כמה זה מעניין, אבל זיכרון בהיר אחד שיש לי מהתואר הם הדיונים הפוליטיים שהייתי מקיים במהלך ארוחת הצהריים עם החברים שלי. היינו קבוצה גדולה יחסית (13 אנשים) והטרוגניים (מבחינת אוריינטציה פוליטית). ב"מנזה" (קפיטריה מסובסדת באוניברסיטה) היינו דנים במה שקורה בפוליטיקה. הדיונים האלה היו די רועשים וסוערים, עד כדי כך שהיינו מושכים את תשומת הלב של הסועדים מסביב באופן קבוע. אמנם לעתים רחוקות שכנענו אחד את השני במהלך הדיונים הללו, אבל עדיין היינו נשאבים אליהם כל הזמן. אנחנו עדיין חברים עד היום ובכל פעם שיותר משניים מאיתנו נפגשים, התגובה של אחרים היא "החברים שלך במנהיים כל כך רועשים!".
פגישה עם אתי זלצמן - סטודנטית שנה ג' בתל"ם
ספרי קצת על המחקר שלך ומה כל כך משך אותך בתחום? במחקרי אני בוחנת את הפוליטיקה של מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל ואת הדינמיקה סביב החופש האקדמי. המחקר הוא בהנחיית פרופ' דוד לוי פאור והוא מתמקד במערכת היחסים שבין פוליטיקאים ורגולטורים במערכת ההשכלה הגבוהה. באמצעות ניתוח של חקרי מקרה אני בוחנת את ההשפעות של יחסים אלו על עיצוב המערכת.
 
מהם התפקידם שמילאת במועצה להשכלה גבוהה ובהתאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית,  ומהו החזון שלך לחיים הסטודנטיאליים העכשווים? שימשתי כנציגת התאחדות הסטודנטיות והסטודנטים הארצית במגוון תפקידים. התחלתי מייצוג של סטודנטיות וסטודנטים בוגרי החינוך החרדי, המשכתי בקידום נושאי רוחב הנוגעים לכלל הסטודנטיות בישראל וכיהנתי כחברת המועצה להשכלה גבוהה ה-13. במסגרת המינוי הייתי חברה בוועדות המשנה השונות של מל"ג- ות"ת ובהן ייצגתי את האינטרס הסטודנטיאלי ואת הצרכים העולים מן השטח. בין היתר התמקדתי בתחום האקדמי, הנגשת השכלה לאוכלוסיות בייצוג חסר, מלגות ממשלתיות וקידום מדיניות מול גורמי ממשל, בדגש על משרדי ממשלה והכנסת. האתגרים הסטודנטיאליים של בני הדור שלנו הם מגוונים. ישנם אתגרי רוחב הנוגעים כמעט לכל סטודנטית באשר היא ובראשם סוגיות כלכליות, שילוב עבודה במקביל ללימודים והשתלבות בשוק התעסוקה. לצידם ישנם אתגרים שהם יותר סקטוריאליים כגון היבטים מגדריים ופערים של דור ראשון להשכלה גבוהה. לצד זאת, הכוח הסטודניאלי הוא אדיר. הוא חוצה מגזרים ודעות פוליטיות, הוא אקטיבי, מוכן לחולל שינויים בעצמו ולהתאמץ עבור זה. בעיניי, זאת התקווה שלנו הן כקהילה סטונדטיאלית והן כדור העתיד של המדינה, יש לנו פוטנציאל גבוה ובידינו האחריות לממשו.
 
מהי החוויה שלך כסטודנטית וכחוקרת מהמגזר החרדי, וגם אמא במשרה מלאה? אני נשואה, אימא לבת 9 ובן 5 ואנחנו משתייכים לקהילה חרדית-חסידית. אין ספק שכחרדית העולם המחקרי הוא חדש עבורי. המנחה שלי לצד אנשי ונשות סגל (אקדמי ומנהלי) אחרים במחלקה מסייעים לגשר על החוסר ולהתמצא בעולם האקדמי ואני מודה להם על כך. מבחינה קהילתית כמובן שהקריירה שלי חריגה ולרוב קיימת חוסר היכרות והבנה של עולם התוכן שבתוכו אני פועלת. לעיתים זה בהחלט מאתגר לפעול בשני עולמות כל כך שונים, אך לצד האתגר ישנו סיפוק רב והגשמת חלום שמחפה על חלק מהקושי. לעניין הסטטוס המשפחתי: הרבה נכתב ונאמר על האתגר בשילוב חיי משפחה עם אורח חיים סטודנטיאלי, ובגדול הכל די נכון :) אני יכולה להוסיף את הצד השני ולספר שיש בזה גם יתרונות. אני שואבת מוטיבציה להשקיע במחקר מהמעגל הכי קרוב ותומך, הם העוגן שלי! 
 
בעקבות ההורות הצעירה למדתי להיות יעילה וללהט בין משימות שונות ולילדים שלי יש דוגמא מכלי ראשון להשקעה בלימודים. לפני תקופה במהלך ארוחה משפחתית הבת שלי הסבירה לנו שמבחינתה להיות בת להורים שהם סטודנטים זאת דוגמא לאיך צריך להגשים חלומות. אני מקווה שהדוגמא הזאת תלווה אותה כשהיא תגדל, ואני בספק אם הייתי יכולה להעביר לה את אותו המסר בדרך אחרת.

איך הגעת למסלול תל"ם,  ולמי היית ממליצה להיכנס למסלול מחקרי? מגיל צעיר חלמתי על קריירה אקדמית: ללמוד, לקרוא, לכתוב ולגלות תובנות חדשות. עם זאת, לא חשבתי שאצליח להתמיד במסלול לימודים כה ארוך במקביל לאורח חיי שכלל אמהות מוקדמת. כמעט ויתרתי על החלום, במחשבה שאאלץ לעצור אחרי תואר שני מחקרי, אלא שאז נחשפתי לפעילות ברשת של פרופ' לוי פאור (כאמור, המנחה שלי כיום :) ויצרתי איתו קשר. לבקשתי הוא הסכים לערוך איתי שיחת ייעוץ בה שיתפתי אותו בחלום ובשברו. הוא בתגובה סיפר לי על מסלול תל"מ, הציע לי להירשם והנה אני כאן. עבורי תל"מ היא הזדמנות להגשים חלום שהיה בלתי מושג. אני ממליצה לכל מי ש"החיידק" ללמוד, לקרוא ולגלות עולמות חדשים טבוע בה או בו להכיר את התכנית ולשקול אותה ברצינות. היתרון של תל"מ בכך שהיא הופכת יעד גבוה ויוקרתי לבר השגה וישים. הסטודנטיות נדרשות להביא את התשוקה לידע וצמאון מחקרי והתכנית מביאה את כל השאר... 
מוזמניםות לתרום רעיונות
שלום לקהילת מדע המדינה,
שמי שוהם, תלמידת שנה ב' בתל"ם, ואני עורכת הניוזלטר, פלטפורמה שאמורה להוות צינור דו כיווני בין המחלקה על צוותיה האקדמיים והמנהליים לבין הסטודנטיםות שלנו.
בהזדמנות זו אני מעודדת אתכםן לעיין בגיליונות, להעמיק את היכרותכםן עם העשייה המחלקתית,  וגם קוראת לכםן להיות עמי בקשר.  אתםן מוזמניםות לפנות אליי: אם התראיינתםן או פרסמתםן; אם נתקלתםן ביוזמה מעניין במסגרת לימודיכם או הוראתכםן; אם אתםן סטודנטיםות שהלימודים פוגשים אותםן גם בחיים החוץ אקדמיים שלהםן ותשמחו לחלוק, או כל מה שעולה על רוחכםן שכדאי להפיץ במסגרת זו.
[email protected]
 

סטודנטיםות בשנה א׳? 

זה אומר שלא קראתםן את הניוזלטרים הקודמים שלנו... ראיונות עם מרצים ומרצות במחלקה, סטודנטים וסטודנטיות מובילים ופעילים חברתית על התואר והחיים עצמם, חדשות, פרסומים מעניינים ובקיצור - כל מה שקורה במחלקה, מחכים לכם ממש כאן! 
לקריאת הגליונות הקודמים
לעדכונים נוספים בקרו בעמוד הפייסבוק של המחלקה
Follow Us On Google+
Follow Us On YouTube
Follow Us On Google+