מהדורת ניוזלטר מיוחדת | זיקנה בימי קורונה 
דבר המערכת
עם התפשטות מגפת הקורונה והשלכותיה על אוכלוסיית ישראל בכלל והזקנים בעיקר, מגזין דורות וג'וינט אשל חברו לעריכת ניוזלטר מיוחד לאנשי מקצוע ולעובדים בתחום הזיקנה הניצבים בחזית הטיפול והשירות לאזרחים ותיקים, להנגשת המידע והידע הרלוונטיים והעדכניים ביותר, דיווח על העשייה והתמודדות בשדה העשייה בקהילה ובמוסדות.
מידעון דורות-אשל יופץ בתקופת החירום בתדירות של אחת לשבוע באמצעות הדואר האלקטרוני. אתם מוזמנים לעדכן אותנו בכתובות הדואר האלקטרוני שלכם ושל עמיתיכם.
כמו כן, נשמח שתשלחו לנו ידיעות על פעילות ייחודית שלכם/ארגונכם, מאמרי דעה פרי עטכם ושאילתות שאתם מבקשים להפנות לגורמי ממשל.

ג'וינט-אשל נערך להעמיד לרשות הקהילה המקצועית ולקהל הרחב תוצרי ידע והדרכה רלוונטיים לעת הזו בכתב ובאמצעים דיגיטליים, שעיקרם וקישורים אליהם יובאו בניוזלטר השבועי.

הגיליון הבא של מגזין "דורות" יופיע במהדורה דיגיטלית. מאמרים/כתבות/ידיעות/מינויים חדשים יתקבלו עד 26 במרץ 2020.

מערכת דורות וצוות אשל מברכים את אנשי המקצוע בתחום זיקנה, בכל זירות העשייה, על עבודה נפלאה במסירות יוצאת דופן.
אנחנו זמינים לכם למענה מידי בערוצים הבאים:
מגזין דורות | דוא"ל   | טלפון – 058-7658088, 052-624929

 
עדכוני ג'וינט - אשל
ג'וינט אשל בחזית הידע וההדרכה המקוונת
לאור משבר הקורונה ג'וינט-אשל פועל להנגשת המידע ולפיתוח הצרכים של אנשי המקצוע הנדרשים בעת הזאת. בתוך כך העלה באתר הבית שלו דף  נחיתה ייעודי הכולל חומרי ידע, מידע ופעילויות לעובדים עם הזקנים ולבני משפחותיהם השימושיים לתקופה זו (ראו ידיעה  בהמשך המהדורה).
בנוסף מופקים בימים אלה, בשיתוף משרדי ממשלה, המוסד לביטוח לאומי וארגונים רלוונטיים, חומרי הדרכה ומידע, כגון איגרות לבני משפחה מטפלים, הנחיות למטפלות בית בנושא היגיינה, מידע לקהילות התומכות וסדרת סרטוני הדרכה 'בידיים טובות' המיועדת לזקנים ולמטפלים בהם בנושאים מגוונים. מרבית החומרים יונגשו בשפות שונות, והם עולים לאתר אשל בהדרגה מיד בסיום הפקתם, לצד עדכונם גם בדף הנחיתה הייעודי.    

מרכזי ההדרכה של אשל הקפיאו את פעילותם עד לקבלת הנחיות אחרות, ובמקביל הפיצו סקר למשתלמים כדי לבחון את הצרכים שהם זקוקים להם בעת הזאת.
כדי להמשיך ולשמור על קשר מרחוק לראשונה מציעים מרכזי ההדרכה וובינרים קצרים וממוקדים לרשות אנשי המקצוע שיפעלו החל משבוע זה (ראו ידיעה בהמשך).
בנוסף צוותי ההדרכה של התוכניות פועלים ליצירת וובינרים לאנשי מקצוע המותאמים הן לצרכים החדשים של השטח והן לשינוי במודל העבודה שהפך בעיקרו למקוון. 

לדברי יוסי היימן, מנכ"ל ג'וינט-אשל:  ״אוכלוסיית הזקנים בישראל היא בסיכון הגבוה ביותר בעת הזו, אולם חשוב לזכור כי מלבד הסיכון הבריאותי ישנם היבטים נוספים עליהם יש לתת את הדעת, ובהם שימור התפקוד הפיזי, הקוגניטיבי והנפשי. על כן ישנה חשיבות רבה הן להפקה של ידע המקשר בין קורונה וזקנים - ידע שברובו חסר, והן להנגשה נוחה של הידע בתוך המידע האינסופי הקייים. 
דף הנחיתה שהקמנו וחומרי הידע שאנו מפיקים בימים אלה יכולים לסייע בגישור פערים אלה, ואני מזמין את קהל אנשי המקצוע להשתמש בהם ולהעבירם לקהלים נוספים רלוונטיים הבאים במגע עם הזקן. 
בנוסף בימים אלה אנו פועלים כל העת בחשיבה, בתכנון ובהפעלת תוכניות שמשנות כעת את פניהן: מעבודת שטח של אנשי המקצוע והצוותים למודל עבודה חדש ומקוון שגם מותאם לצרכים החדשים העולים בשטח כתוצאה מהמשבר. בנוסף אנו נדרשים לפיתוח צורכי הדרכה והכשרה חדשים ומהירים, שגם הם עולים מן השטח, כמו הדרכה מהירה של מתנדבים חדשים, מטפלים בבתי זקנים ועוד. כולי תקווה שנצליח לשמור על הזקנים בישראל ועל עצמנו, ושנדע ימים טובים במהרה."

מוזמנים להאזין לריאיון רדיו של יוסי היימן מנכ"ל אשל על משבר הקורונה ומצב הקשישים | מתוך תוכנית הרדיו ה-60 החדש בכאן תרבות - רשת ב | 16.3.20
להאזנה | יוסי היימן מתראיין בכאן תרבות
עלה לאתר אשל דף נחיתה ייעודי העומד לרשות אנשי המקצוע והמטפלים בזקנים
זיקנה בימי קורונה
ג'וינט-אשל העלה לאתר הבית שלו דף נחיתה מיוחד בשם זיקנה בימי קורונה, הכולל מגוון חומרי ידע, מידע ופעילויות לאנשי מקצוע בזיקנה, למטפלים בזקן כמו גם מתנדבים ולבני המשפחות הנמצאים עם הזקן  במציאות החדשה.
הדף כולל מידע על שירותים קיימים בעת הזאת, הנחיות של גופים רשמיים במדינת ישראל המתעדכנים בשוטף, כגון משרד הבריאות, סרטי הדרכה והצעות לפעילויות עם זקנים.
הדף מפולח לקהלי יעד: אנשי מקצוע, בני משפחה, מטפלים, מתנדבים ועוד. חלק מהחומרים מונגשים בשפות רוסית, ערבית ואנגלית.
בימים אלה ג'וינט- אשל מפיק חומרים חדשים ייעודים לתקופת הקורונה, כולל הנגשה לשפות שונות, ואלה יתעדכנו באופן שוטף בדף הייעודי ובאתר, לצד חומרים ומידע מעודכן נוסף.
לאתר אשל | זיקנה בימי קורונה
סדרת סרטוני הדרכה חדשים לזקנים ולמטפלים בעת הקורונה 
בשבוע האחרון פועל ג'וינט אשל בשיתוף המוסד לביטוח לאומי וקרן וואהל להפקת סדרה בת תשעה סרטונים, בשם בידיים טובות המיועדת לזקנים ולמטפלים בהם. הסדרה מספקת מידע, כלים והנחיות להתמודדות בעת הקורונה.
נוסף לשפה העברית יונגשו הסרטונים בשפות: אנגלית, ערבית, רוסית ואנגלית. 
הזקנים, המטפלים ובני משפחותיהם ימצאו בהם מידע על המחלה, הצעה לתקשורת עם הזקן להפגת החשש - שקיים גם אצל  הזקן וגם אצל המטפל בו, מידע על חשיבות השיח להפגת בדידות, כיצד ללמד את הזקן להשתמש בוואטצאפ ועוד. 
הסרטונים עולים לרשת ביוטיוב ובפייסבוק ומעודכנים תדיר גם בדף נחיתה ייעודי הנמצא באתר האינטרנט של אשל. השלמת הפקת הסרטונים וסיום העלאתם לרשת תסתיים במהלך השבוע. 
אשל מעמידה לרשות אנשים המקצוע וובינרים קצרים וממוקדים שיפעלו החל משבוע זה 
 מרכזי ההדרכה של אשל הפסיקו זמנית את פעילותם הסדירה, והחל ממחר הם מציעים ארבעה וובינרים קצרים וממוקדים בנושאים שונים.
המפגש הראשון שיתקיים מחר, יום שני 23.3.20 יעסוק במערכת זום - בפעם הראשונה, ובמהלכו יוסבר איך לעבוד ולתקשר מרחוק באמצעות המערכת.
​מפגשי ההמשך יעסקו בנושאים, כגון תקשורת רגילה ודיגיטלית, שמירה על שגרה ופעילות בית, שמירה עצמית ועוד.  מספר המקומות בכל וובינר מוגבל, ולכן מומלץ להקדים להירשם.
ג'וינט-אשל מודע לחשש של רבים מלמידה מרחוק, ומבקשים לנסות להפוך את המשבר  להזדמנות וללוות אתכם בתהליך זה.
עליכם להצטייד רק במכשיר טלפון חכם או במחשב עם אינטרנט, טלפון ומצלמה
למידע על הוובינרים בהרחבה ולהרשמה

מאות אנשי מקצוע כבר הצטרפו!
ומה איתכם?
הצטרפו עכשיו לקהילה המקצועית של אתגרי הזיקנה בישראל (ג'וינט אשל), וביחד נפרה זה את זה בידע חדש ועדכני, במחשבות ובהתלבטויות, ונייצר שיח וירטואלי עם חברי הקהילה -  אנשי המקצוע בזיקנה.
דורות מדווחים מהשטח 
הקלות בהשמת עובדים זרים לסיעוד
בהתאם להנחיית שר הפנים החליטה רשות האוכלוסין וההגירה על שורת הקלות בהשמת עובדים זרים בסיעוד.
על רקע המגבלות החדשות ובהתחשב בצורך למנוע פגיעה במטופלים סיעודיים לא ניתן להכניס עובדי סיעוד זרים לישראל מחו"ל.  
בין ההקלות:
  • לאפשר קליטתם/ הארכת רישיונם של עובדי סיעוד זרים השוהים בישראל עד 51 חודשים, גם אם לא היו רשומים כדין אצל מעסיק סיעודי במשך תקופה של מעל 90 יום. 
     
  • גם מטופלים סיעודיים בעלי היתרים פנויים שאין להם עובד זר קבוע בחו"ל, אלא הם זקוקים לעובד זר מכל סיבה אחרת, יהיו רשאים להעסיק באופן זמני גם עובדים זרים השוהים בישראל בין 63-52 חודשים. קליטת העובדים תיעשה בכפוף להגשת בקשה לרשות בהתאם לנהלים הרגילים.
     
  • הארכת תקופת ההעסקה הזמנית - לגבי מטופל סיעודי שקלט עובד זר מחליף השוהה בישראל בין 63-52 חודשים כמחליף לעובד קבוע שיצא לאינטר ויזה, אך העובד הזר הקבוע לא חזר לישראל מחמת מגבלות מגפת הקורונה, תינתן אפשרות למטופל הסיעודי להמשיך להעסיק את העובד הזר המחליף גם מעבר לתקופת האינטר ויזה שנקבעה לעובד הקבוע וכן מעבר למגבלת 90 הימים.
     
  • הקלות לעניין ביקורי הבית של הלשכות הפרטיות – הוחלט כי בתקופה הנוכחית ועד הודעה חדשה, במידה ונציג הלשכה ביקר אצל מטופל סיעודי במהלך 6 החודשים שקדמו למועד הביקור הנדרש בתקופת מגבלות הקורונה, הלשכה תוכל לקיים את חובת ביקור הבית הנוסף אצל אותו מטופל, באמצעות שיחת טלפון עם המטופל/ בן המשפחה והעובד הזר.                                                                              
"עכשיו זה הזמן להוקיר את העובדים עם הזקנים"
מטפלות הבית, עובדי בתי האבות וכל נותני השירותים אינם זוכים להכרה והערכה ציבורית ותקשורתית להם הם ראויים
"בעוד הנחיות מגיעות באיחור ואינן צופות תרחישים עתידיים, נותני השירותים ועובדיהם בקהילה ובמוסדות מגלים מסירות,יצירתיות ואחריות מסביב לשעון, אך אין לכך ביטוי בהצהרות ראשי מערכות הבריאות והרווחה ובתקשורת", אומרת מנהלת עמותה גדולה המנהלת שירותי סיעוד, מרכזי יום וקהילות תומכות.
בשיחות שקיימנו עם עשרות מנהלים ועובדות סוציאליות בשירות הזיקנה - ברשויות מקומיות, בחברות ועמותות סיעוד, בבתי אבות סיעודיים ובבתי דיור מוגן – התחושה המשותפת לכולם היא כי לא מעריכים מספיק את עבודתם בשגרה וכעת בחירום. הם אלה המסייעים 24/7 בימים אלו לאותם "קשישים בסיכון" עליהם מדברים השרים וראשי מערכת הבריאות - "אנחנו אלה שמאכילים אותם, שדואגים שאוכל טרי יגיע לביתם, שמטפלות ישאירו את ילדיהם בבית ויצאו לרחוץ זקן, להאכיל אותו, לשמש לו חברה. אנחנו אלה שדואגים לקשר בין הזקן הסיעודי לבני משפחתו שמנועים לבקר אותו". אומרים רבים מאנשי המקצוע ומדברים בכעס על כל מה שהם צריכים להילחם על מנת לקבל את אמצעי המיגון והמשאבים הנדרשים כדי שיוכלו למלא את תפקידם ולספק את צרכי הזקנים.
"לא לגלוש לשיח גילני, המדיר זקנים, המתעלם מהעדפותיהם"
בפוסט שפרסם החוג לגרונטולוגיה באוניברסיטת חיפה, בראשות פרופ' יובל פלגי, לסטודנטים של החוג ולבוגריו, הם נקראים לגלות אחריות להמשיך ולכבד אזרחים ותיקים, לספק להם מידע, שירות וטיפול רפואי איכותי ונגיש, לתת להם זירה ומקום בהליכי קבלת ההחלטות, כחלק מכלל החברה הישראלית".
".. האירוע הזה (מגפת הקורונה) גם מציב אתגרים לנו כגרונטולוגים. פתאום כולם "גילו" את הזקנים, את הקשישים, את המתים... ואכן, גיל כרונולוגי הוא מרכיב סיכון משמעותי לתמותה עם הידבקות בנגיף הקורונה ועם זאת, חשוב לזכור שני דברים:
ראשית, לא רק "גיל" הוא מרכיב סיכון, אלא מכלול של משתנים נוספים
שנית, זקנים לא "נדבקים" ולא "מדביקים" יותר מאחרים - אבל הם כן בסיכון גבוה הרבה יותר אם אכן הם נדבקים.
לכן צריך להיות מאוד זהירים שלא לגלוש לשיח גילני, המדיר זקנים, המתעלם מהעדפותיהם או "מקריב" זקנים על מזבח הצעירים וכיו"ב קולות שנשמעים בימים אלה בתקשורת", נכתב בפוסט.
הלימודים בחוג ממשיכים כרגיל אך באמצעות האינטרנט. כל המרצים בחוג עברו להוראה מקוונת.
הצוות נשאר ללון בדיור המוגן: "עובדים בשיטת שבוע-שבוע"
אין יוצא ואין בא בבתי הדיור המוגן. ועד כתיבת שורות אלה לא דווח על הידבקות בנגיף הקורונה בבתי אבות ובדיורים המוגנים, למעט ב"מגדל נופים" בירושלים בו חלה דייר אחד ומספר עובדים.
כל הבתים מקפידים לפעול בהתאם להנחיות משרדי הבריאות והרווחה וברבים מהם מגלים העובדים יצירתיות ב"לשבור" את שגרת הבידוד והבדידות הנלווית אליה.
ברבים מבתי הדיור המוגן מקפידים המנהלים לשתף את נציגות הדיירים באופן התנהלות הבית במציאות החדשה. ברוב הבתים הופסקה כל פעילות חברתית-חוגית ובמקצתם מפעילים הדיירים חוגים בניהול עצמי, תוף הקפדה על מספר משתתפים ושמירת מרחק על-פי הנחיות הממשלה.
ב"אחוזת פולג" מרשת אחוזות רובינשטיין, החליטה מנהלת הבית, חגית פינטו, לחלק את העובדים לשני צוותים שעובדים בשיטת שבוע-שבוע – שבוע עבודה כולל לינה בדיור המוגן של צוות אחד והצוות השני נשאר בבית ומחליפו כעבור שבוע.
מנהלי הדיור המוגן משתפים זה את זה ברעיונות ויוזמות בקבוצת וואטסאפ של מנהלים.

זה הזמן לעשות מנוי ולהצטרף לקהילה המקצועית בתחום זיקנה המקושרת באמצעות מגזין דורות
לפרטי התקשרות: 
טלפון: 09-7658088 פקס: 09-7662661  דוא"ל - לחצו כאן
מגזין דורות גם ברשת
לאתר האינטרנט - לחצו כאן  | לפייסבוק - לחצו כאן 
הגיליון הבא של מגזין "דורות" יופיע במהדורה דיגיטלית
מאמרים/כתבות/ידיעות/מינויים חדשים יתקבלו עד 26 במרץ 2020