מאמרים

ניתוחים רובוטיים בילדים – גם לתיקון רפלוקס דרכי השתן

אורולוגית ילדים הוא תחום שהתפתח משמעותית בשנים האחרונות, בעיקר הודות לטכנולוגיות חדשות שהוכנסו אליו. אחת מהן היא השימוש בניתוחים רובוטיים לטיפול במומים מולדים בדרכי השתן

מאת ד"ר עמוס נאמן, מנהל היחידה לאורולוגית ילדים במרכז הרפואי ע"ש שמיר (אסף הרופא)

ניתוחים רובוטיים הפכו בשנים האחרונות לדבר שבשגרה והם מבוצעים תדיר בבתי חולים בישראל ובעולם. פורץ הדרך היה רובוט ה"דה-וינצ'י", שהוכנס לשימוש בישראל לפני מספר שנים ואיפשר לקיים ניתוחים לפרוסקופיים תוך שימוש בחתכים קטנטנים ובמצלמה המקנה תמונה תלת מימדית המשדרת לרחוק, כך שהמנתח יושב בקונסולה תפעולית ולא בשדה הניתוחי. בזמן הניתוח הרובוטי מוחדרות בצורה מבוקרת תעלות דרכן מוכנסת המצלמה לחלל הבטן ומכשירי העבודה. זרועות הרובוט מתחברות לתעלות העבודה. המנתח יושב בקונסולה (מכונה תא טייס) ובעזרת ג'ויסטיקים שולט במכשירי העבודה הנמצאים בתוך המטופל. יתרונו של הניתוח באמצעות רובוט הוא הגדלת הדיוק, הפחתת הכאב, קיצור הליך החלמה ושיפור בתוצאים.

במשך שנים אחדות, עיקר הניתוחים הרובוטיים בוצעו במבוגרים, אולם בשנים האחרונות אנו רואים עלייה בהיקף הניתוחים הרובוטיים המתבצעים בילדים. הסיבה לכך היא מזעור הטכנולוגיה ועליה בדיוק המאפשר למנתחים לבצע פרוצדורות מורכבות גם בילדים, לעיתים בני פחות משנה. הקטנת הצורך במשככי כאבים לאחר הניתוח וקיצור זמן האשפוז סוללים את הדרך להחלמה וחזרה לשגרה, החשובים במיוחד בילדים.

אחת הפרוצדורות שבהן מתבצע שימוש ברובוט דה וינצ'י הינה ניתוח לתיקון רפלוקס בדרכי השתן (Vesicoureteral reflux). רפלוקס בדרכי השתן הוא מצב שבו השתן חוזר (זורם בכיוון הפוך) משלפוחית השתן לשופכנים ולכליות. דבר זה מעמיד את הילד בסיכון לדלקות חוזרות בדרכי השתן. דלקות אלו יכולות לגרום לפגיעה בכליות המתבטאת בצלקות בכליות ואף יתר לחץ דם והמצאות חלבון בשתן במקרים מסוימים.

הטיפול ברפלוקס בדרכי השתן עבר שינויים בעקרונות המנחים שלו לאורך השנים ועדיין אין הסכמה גורפת לגבי הטיפול המקובל. לרוב מקובל להתחיל טיפול אנטיביוטי מניעתי כדי למנוע זיהומים בדרכי השתן. במקרים שבהם מדובר ברפלוקס בדרגה נמוכה, הרפלוקס נעלם מעצמו או משתפר עם הזמן. במקרים מורכבים יותר, עוברים לטיפול כירורגי - בעבר היה נהוג לבצע ניתוחים פתוחים, שלהם היו אחוזי הצלחה גבוהים יחסית ובהם בוצעה השקה של השופכנים מחדש לשלפוחית השתן. בתחילת שנות ה-90 פותחה טכנולוגיה שבה מוזרק פולימר מיוחד (Deflux) אל שלפוחית השתן, פעולה האמורה לשחזר את המנגנון התקין שלה. טיפולים אלו נחשבים למוצלחים מאוד במקרים של רפלוקס קל (אחוזי הצלחה 70-90%), אך במקרים של רפלוקס בדרגה גבוהה, אחוזי ההצלחה שלהם פוחתים (כ-50% במקרים מורכבים).

בשנים האחרונות עם התפתחות הניתוחים הרובוטיים בילדים החלו להתבצע במרכז הרפואי שלנו ניתוחים שבהם מתקנים את הרפלוקס בעזרת רובוט הדה וינצ'י. במהלך ניתוח כזה יוצר המנתח תעלה מחוץ לדופן כיס השתן שעליה מונח שפכן, ומטרתו ליצור מעין מנגנון של שסתום המתקן את הרפלוקס. ניתוח רובוטי לתיקון הרפלוקס מצריך אשפוז קצר ואחוזי ההצלחה שלו נחשבים גבוהים למדי ומתקרבים לאחוזי הצלחה של הניתוח הפתוח. גם החתכים בגופו של הילד קטנים מאוד אולם משך הניתוח ארוך יותר לרוב מניתוח רגיל.

חשוב להדגיש כי לרובוט יתרון גדול מאוד בניתוחי אגן וזאת כיוון שאזור שלפוחית השתן והשופכנים מוגנים ע"י עצמות האגן והגישה אליהם מוגבלת. בעזרת הרובוט ניתן להגיע לאזור שלפוחית השתן בקלות יתרה, הפעולות מבוקרות ועדינות. מהות הניתוח הינה ליצור תעלה בין שלפוחית השתן לרירית שלפוחית השתן - ככל שהתעלה ארוכה יותר הסיכוי להצלחת הניתוח גבוה יותר. חוק אצבע שמנחה את המנתח הינו שאורך התעלה צריך להיות פי 5 מקוטר השופכן. היתרון הגדול ביותר של הרובוט הוא היכולת לבצע תפירה של רקמות. בניתוחים הלפרוסקופיים לפני עידן הרובוט התפירה היוותה את אחד האתגרים הגדולים למנתח. בעזרת הרובוט ניתן לבצע את התפירה הנדרשת בקלות יתרה.

לסיכום, הניתוחים הרובוטיים הביאו עימם בשורה בתחום אורולוגית הילדים בכלל ובתחום הטיפול ברפלוקס בפרט. בשורה זו הינה חלק מהמהפך הטכנולוגי שעובר על הרפואה בכלל וכולל שימוש הולך וגובר בטכנולוגיות חדשות שמעלות את סיכויי ההחלמה. לנו המנתחים, הטכנולוגיה הזו מסייעת לשפר את מהלך הניתוח ולמקסם את יכולותינו. אין דבר נפלא יותר מלראות ילד שחוזר לחייך לאחר ניתוח מורכב או לפגוש אותו ואת הוריו מספר שנים לאחר מכן ולהבין כיצד סייע הניתוח הרובוטי לשפר את חייו.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לד"ר עמוס נאמן במייל: [email protected]

נושאים קשורים:  מאמרים
תגובות