מאמרים

טכנולוגיה חדשה לשימוש בסטפלר בעת ניתוח כריתת גרון

לאחרונה הוחלט ביחידה לניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי ע"ש יצחק שמיר (אסף הרופא), לשנות את הגישה הניתוחית ולבצע את התפירה של בית הבליעה לאחר ניתוח כריתת גרון באמצעות סטפלר (שדכן סיכות רפואי)

Surgeons team working with Monitoring of patient in surgical operating room. breast augmentation.

מאת ד"ר לימור מועלם-קלמוביץ, מנהלת יחידת ניתוחי ראש-צוואר, המרכז הרפואי ע"ש יצחק שמיר (אסף הרופא)

סרטן הגרון הינו גידול המופיע במיתרי הקול ובתיבת הגרון. בארץ מאובחנים כ-200 מקרים חדשים בשנה, כאשר מרביתם (95%) הם סרטן קשקשי (SCC). המחלה שכיחה יותר בקרב גברים באוכלוסייה היהודית בישראל. שיעור היארעות סרטן הגרון בקרב גברים הוא כ-4 ל-100,000 ובנשים כ-0.63 ל-100,000. באוכלוסייה הלא-יהודית בישראל, שיעור היארעות המחלה בקרב גברים מעט גבוה יותר ועומד על כ-6 ל-100,000.

סרטן הגרון מתגלה לרוב מעל העשור השישי כשגורם הסיכון העיקרי הוא  עישון, והסיכון עולה כאשר בנוסף לעישון יש צריכת אלכוהול. גורמי סיכון נוספים אולם פחות נפוצים הם חשיפה במקום העבודה לאזבסט וניקל.

הטיפול בסרטן הגרון כולל טיפול כירורגי (ניתוח) או קרינתי, כאשר לעיתים משולבים שני טיפולים אלו יחד. מרבית הגידולים מאובחנים בשלבים ראשוניים ובהם ניתן לבצע ניתוח משמר (ללא כריתת תיבת הגרון ומיתרי הקול). הניתוח מבוצע תחת מיקרוסקופ ובסיוע לייזר ובמסגרתו נכרת מיתר הקול המעורב. במקרים של גידול בשלב מתקדם, או לאחר כישלון של טיפול בקרינה, מבוצע ניתוח כריתת גרון.

בניתוח כריתת גרון שלמה, נכרתת תיבת הקול וקנה הנשימה מחובר לעור הצוואר ליצירת  סטומה (stoma). הסטומה משמשת לנשימה ובעזרת תותב דיבור מאפשרת הפקת קול. לאחר כריתת הגרון נעשית בנייה מחודשת ותפירה קפדנית של צינור הבליעה. תפירת צינור הבליעה המחודש היא תהליך קפדני המצריך זמן על מנת למנוע דליפת מים או רוק דרך צינור הבליעה אל הצוואר והעור.

לאחר ניתוח הכריתה וניקוי בלוטות הלימפה הצוואריות ושאריות גידול (ניתוח האורך מספר שעות) מתבצעות התפירה והסגירה הסופיות אשר יכולות לארוך כשעה נוספת. היות שמרבית החולים המאובחנים הם חולים מבוגרים, מעשנים, ועם מחלות רקע לרוב, כל שעה נוספת בחדר ניתוח מעלה את שיעור הסיבוכים התחלואה סביב הניתוח וימי האשפוז.

עד כה נעשו כל השחזורים באופן המסורתי. לאחרונה, הוחלט ביחידה לניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי ע"ש יצחק שמיר (אסף הרופא), לשנות את הגישה הניתוחית ולבצע את התפירה של בית הבליעה בסיוע סטפלר (שדכן סיכות רפואי). יש להדגיש כי בניתוחי כירורגיה כללית וניתוחי חזה, משתמשים בטכניקה זו באופן שגרתי, אולם בניתוחי ראש וצוואר ובפרט בכריתת גרון, כמעט ולא משתמשים בטכניקה זו.

בשנתיים האחרונות עולה מספר הפרסומים בספרות העולמית בנושא השימוש בסטפלר. בסקירה שנערכה על ידי איירס וחבריו, נסקרו ארבע עבודות מדגמיות עם 417 מנותחים שבהם השתמשו בשדכן. ממצאי הסקירה הראו יתרון משמעותי לשימוש בסטפלר:

  • הפחתה בשיעור הסיבוכים לאחר ניתוח (פחות נצורים לעור - 9% לעומת 23%)
  • הפחתה של 80 דקות ניתוח בממוצע בחולים שעברו ניתוח על ידי סטפלר
  • התחלת הזנה דרך הפה בשלב מוקדם יותר בחולים שעברו ניתוח על ידי סטפלר (החולים מוזנים על דרך זונדה לאחר ניתוח) תוך 8 ימים בממוצע

בניתוח כריתת גרון, שנערך לאחרונה במרכזנו, נעשה לראשונה שימוש בסטפלר, אשר כצפוי קיצר משמעותית את משך הניתוח. המטופל בעשור השמיני, החל הזנה לאחר כשבוע , ושוחרר לביתו ללא סיבוכים.

לפרטים נוספים ניתן ליצור קשר עם ד"ר מועלם-קלמוביץ במייל [email protected]

נושאים קשורים:  מאמרים
תגובות