עדכון רבעוני לחברי העמותה

שלום ליהי

המגפה העולמית אילצה את כולנו להסתגל למציאות חדשה שלא הכרנו בעבר, מציאות של ריחוק חברתי, בידוד ומגבלות. ואם לא די בכך, הערים המעורבות חוו במהלך מבצע "שומר חומות" וגם אחריו ימים קשים של שנאה, אלימות וטלטלות חברתיות קשות.

כחיפאית וכמי שמאמינה בחיים משותפים של בני דתות, עדות ותרבויות שונות, אירועי האלימות והשנאה היו מחזה עצוב ומעורר דאגה. לצד הפן הלאומי-דתי, גם למצב התשתיות העירוניות ולתפישה העירונית ישנה השפעה רבה על יחס התושבים כלפי עירם וכלפי תושביה. על הפער הזה שבין אזורים מושקעים בעיר לבין אזורים מוזנחים כתבתי פוסט באיגוד המתכננים בישראל

במהלך חצי השנה האחרונה פעלנו גם אנחנו בסימן הסתגלות לשגרה חדשה: עברנו לקורסים היברידיים, למדנו לקיים פגישות רבות משתתפים בזום, צמצמנו נסיעות.
עם פרוץ המגפה ניסחה עמותת מרחב נייר עמדה על אודות החיים בזמן המגפה. היום אנו יכולים לומר שעירוניות מיטיבה המבוססת על העקרונות של מרחב תקפה גם בעידן החדש.
הצורך במרחבים ציבוריים במרחק הליכה, בגינות קרובות, בעירוב שימושים שמאפשר חיים איכותיים ונגישות גבוהה לשירותים, למסחר, לתעסוקה, הליכתיות גבוהה ורחובות מעניינים - כל אלה רלוונטיים וחיוניים גם היום.
מחוזקים בעקרונות לעירוניות טובה, אנחנו ממשיכים בדרכי פעולה חדשות ומגוונות יותר ופועלים להרחיב את ציבור השותפים והשותפות לתפישת העירוניות המיטיבה ועתירת ההזדמנויות.
מוזמנים להצטרף, כחברים, כפעילים, כתומכים שקטים.
שלכם, אלה.
 

כמו תמיד, אתם מוזמנים לעקוב אחרינו, להתעדכן ולהגיב בדף הפייסבוק שלנו ובאתר מרחב: 
אתר מרחב (miu.org.il)
הדף שלנו בפייסבוק

ממשלה חדשה

לפני פחות מחודש החלה את כהונתה הממשלה החדשה. בין חברי הממשלה כמה שרים ושרות אשר פועלים כבר שנים למען שלל סוגיות עירוניות חשובות שאנו, במרחב, מקדמים. 
עם כינונה של הממשלה החדשה שלחנו את ברכתנו לכל שרי הממשלה ובפרט לשרים: תמר זנדברג, שרת הגנ"ס, מרב מיכאלי, שרת התחבורה, מאיר כהן, שר הרווחה, קארין אלהרר, שרת האנרגיה, זאב אלקין, שר השיכון ואיילת שקד, שרת הפנים. 
עמותת מרחב מברכת את ממשלת ישראל ה-36 ומאחלת לה הצלחה רבה בכל מעשיה ובפרט בקידום העירוניות. 
ועוד באותו עניין, בחודש שעבר נועדו מנכ''לי הארגונים הסביבתיים עם השרה הטרייה להגנ"ס, תמר זנדברג, וקיימו שיח מעורר השראה ותקווה. מנכ"לית מרחב, אלה אלכסנדרי, הביאה למפגש את ההיבטים המקיימים של עירוניות טובה, כזו שאנחנו מקדמים בכל יום ובכל שעה.
המשרד להגנת הסביבה הוא שותף נאמן שנים רבות למרחב ולעקרונותיה, מתוך הכרה בחשיבות העירוניות הטובה והקשר ההדוק לשמירה על הסביבה. 
אנחנו מזמינים את שאר משרדי הממשלה להצטרף ולפעול יחד איתנו, שכן העיר היא זירת הפעולה המרכזית לרוב המוחלט של תושבי ישראל.

חושבים אסטרטגיה

בחודשים האחרונים קיימה עמותת מרחב תהליך חשיבה אסטרטגי. במהלך השתתפו למעלה מ-25 אנשי מקצוע מתחומי העירוניות, התכנון, הכלכלה, היזמות, הרשויות המקומיות, מנהלים בעמותת מקבילות וחברי הוועד המנהל. התהליך כלל שלושה מפגשים שהתקיימו באמצעות הישומון זום.
מטרת החשיבה הייתה לדייק ולעדכן את חזון העמותה ואת דרכי פעולתה. בתום התהליך נוסח מחדש חזון העמותה וכן הוגדרו יעדים ומצפן לשנים הבאות. 
עוד הוחלט להמשיך בשיתוף הפעולה היעיל עם מתכננים ומקבלי החלטות ובמקביל הוחלט על פתיחת השורות לחברי עמותה מתחומים נוספים בעירוניות, כגון משפטנים, אנשי קהילה, כלכלנים ועוד ועל הרחבת הפעילות בקרב גורמים שונים שגם להם השפעה על העירוניות בישראל ובהם יזמים, עמותות ועוד. 
תהליך החשיבה האסטרטגי כבר הניב תוצרים ראשונים: השנה קיימנו, בפעם הראשונה, קורס בכלכלה עירונית. אנו בוחנים את אופני העבודה היעילים עם יזמים, עמלים על תהליך דיגיטציה של הכשרות בית הספר לעירוניות ומתכננים הכשרות מקצועיות ראשונות לפעילים בארגוני החברה האזרחית ולבעלי תפקידים שונים ברשויות המקומיות. 
אנחנו מזמינים את כל מי שעירוניות כסביבת חיים היא חלק מתפישת עולמו להצטרף אלינו כחבר עמותה וכפעיל בה.

תכנון מחוץ לקופסה -
קורס לעובדי תכנון ברשויות המקומיות

מחזור 4 של קורס "תכנון מחוץ לקופסה" בשיתוף פורום ה-15 נמצא בעיצומו. בקורס משתתפים 31 עובדי רשויות מתחום התכנון משלל רשויות מקומיות בארץ מאשקלון וגדרה ועד כפר יונה. הקורס כולל 9 מפגשים וכן סיור לירושלים. המשתתפים נפגשים (בזום ומחוצה לו) עם מומחים ובעלי תפקידים מובילים בעולם העירוניות. 
הקורס נוגע בליבת סוגיות התכנון ומציע לבחון אותן מנקודת מבט עירונית ומקיימת. הוא מציע התבוננות מעמיקה ומגוונת בעקרונות עדכניים, בשינויים אסטרטגיים ובכלים מעשיים לקידום סדר יום חדש בתכנון ופיתוח המרחב העירוני על כל היבטיו: הפיסיים, החברתיים והכלכליים.
בין הנושאים הנלמדים בקורס: כלכלה עירונית, תחזוקה ותפעול, תחבורה ותנועה, היבטים חברתיים בתכנון ועוד ועוד.
הקורס מתקיים בשיתוף פורום ה-15 והמנהל ללימודים מוניציפליים של מרכז השלטון המקומי, ובהובלה של אדריכלית ליאת איזיקוב, חברת הוועד המנהל של תנועת מרחב לעירוניות בישראל.
הקורס מיועד לעובדי תכנון ברשויות המקומיות ומוכר לגמול השתלמות. 

התחדשה פעילות המכון לראשי ערים

הסגרים מאחורינו (בתקווה כי לא ישובו...) והפעילות הסדירה שבה אט-אט לשגרתה. גם אנחנו במרחב חידשנו בחודש הקודם את פעילות מכון ראשי הערים עם מחזור נוסף, 15 במספר. 
בסדנה השתתפו הפעם ראשי הערים של נהריה, כרמיאל, כפר קרע, כפר יונה, מג'ד אלכרום וזרזיר. 

מכון ראשי הערים הוא מיזם הדגל שלנו. כל סדנה נמשכת שלושה ימים ומשתתפת בה קבוצה מצומצמת ואיכותית של ראשי ערים ורשויות מקומיות המבקשים ללמוד על עירוניות מיטיבה ולקבל כלים בפיתוח העירוניות ובהתמודדות עם בעיות וסוגיות הקשורות לתכנון עירוני.
המשתתפים מביאים לשולחן הסדנה אתגרים אמיתיים הניצבים לפניהם בתכנון העירוני ובסדנה משולבים תכנים והתמודדות עם האתגרים. צוות הסדנה כולל אנשי תכנון, כלכלה עירונית, משפט, אנשי שטח ואקדמיה. 
בימים אלה מתקיימים מפגשי המשך ברשויות המשתתפות.
את המכון הוביל חבר הועד המנהל היוצא עוזי שמיר ואת המושכות לקחה לידיה עו"ד קרן נדולני, חברת הועד המנהל הנוכחי. 
המכון פועל בשיתוף פעולה מלא עם המשרד להגנת הסביבה ובתמיכת אפריקה ישראל.

בהזדמנות זו אנו שמחים להציג את ממצאי מחקר ההערכה שנערך על פעילות המכון לראשי ערים: 

לסדנאות השפעה רבה על ראשי הערים

סדנאות העירוניות של עמותת מרחב משפיעות לטובה על תפישת העירוניות והתכנון העירוני בקרב ראשי רשויות שהשתתפו בהן. במחקר הערכה מיוחד שקיימה עמותת מרחב בשיתוף "בסיס להערכה" בקרב עשרות ראשי רשויות ואנשי מקצוע ברשויות המקומיות ובמשרדי הממשלה שהשתתפו בסדנאות העירוניות של מכון ראשי ערים של מרחב דיווחו ראשי הערים על מידת שביעות רצון גבוהה מאוד מהסדנאות ועל שינוי תפישתי מהותי שחל בעמדותיהם בכל הנוגע למהות העירוניות ולתכנון עירוני. ראשי הערים אף הצהירו כי ימליצו לעמיתיהם להשתתף בסדנאות ראשי הערים של מרחב.

וובינר: רשויות בחזית משבר האקלים

באביב החלנו בסדרת מפגשי למידה במסגרת וובינר ייחודי המוקדש לנושא "רשויות בחזית משבר האקלים". הסדרה מתקיימת בשיתוף מרכז השל, חיים וסביבה, שינוי כיוון ובית הספר פורטר.
משבר האקלים אינו בגדר תיאוריה. הוא נוכח בכל מקום ובכל זמן. רק בימים אלה אנו עדים לתופעות אקלים קיצוניות ברחבי העולם - גלי חום חסרי תקדים בצפון אמריקה, מפולות בוץ ביפן ועוד. זוהי מציאות שאת תוצאותיה ההרסניות עדיין אי אפשר לשער במדויק ועמן ניאלץ כולנו להתמודד בשנים הבאות. לרשויות המקומיות אחריות רבה בהתמודדות עם משבר האקלים - בהיערכות ולמידה מצד אחד, ובהתמודדות בזמן אמת מצד שני. לכן עליהן להיערך באופן מיוחד לקראת הבאות.
את המפגש הראשון בחרנו לפתוח במושב משותף עם משרד הרווחה.  
איריס פלורנטין, סמנכ"לית משרד הרווחה וראש מינהל שירותים חברתיים אישיים במשרד העבודה והרווחה, הצהירה בפתיחת הוובינר על קידום מדיניות מתאימה באמצעות משרד הרווחה.
מעל 70 משתתפים - עובדי קהילה ורווחה, תכנון ועובדי רשויות, השתתפו בשלושת המפגשים הראשונים שעסקו בקהילה ורווחה, בריאות והיבטים כלכלים. 
המושב השני עסק בהיבטים מימוניים וכלכליים להתמודדות עם משבר האקלים במושב משותף עם מכללת אפקה. 
בין הנושאים החשובים שהועלו בוובינרים השונים: הליכתיות, קרבה לשירותים ציבוריים, ריהוט הרחוב, הצללות, ספסלים, הצורך בתכנון בשיתוף הקהילה ובניית חוסן חברתי ועוד. כל הנושאים הללו תואמים את רוח מרחב ועקרונות העירוניות שהעמותה מקדמת.
המפגש הקרוב, ב-14 ביולי, יעסוק במערכות חירום והיערכות הרשויות למצבי חירום. כי סוף מעשה במחשבת תחילה וגם כאן יש לתכנון העירוני תפקיד חשוב. 
מוזמנים להירשם ולהצטרף למפגשים הבאים בקישור זה.
 
עמותת מרחב שותפה בועידות האקלים האזוריות ומלווה את הועידה במפרץ חיפה.

נפגשים עם אנשי התחבורה במחוז חיפה

עמותת מרחב הוזמנה למפגש ועדה מחוזית חיפה עם גורמי התחבורה במחוז ועם ארגוני החברה האזרחית.
במפגש בחרנו להציג את מנתח התחבורה - כלי עזר למתכנן התנועה שפיתחה עמותת מרחב. את מנתח התחבורה הציג מאור תורג'מן, פעיל מרחב המשתמש בו בתפקידו כמתכנן בעיריית נהריה.
אנו רואים במתכנני תחבורה שחקן משמעותי בהשפעה על עירוניות ומשקיעים בהם מחשבה ואנרגיה רבות. 
 

בקטנה

הרצאה להנהלת שקמונה - חברת הדיור הציבורי בחיפה. 
במרץ העברנו הרצאה ביהוד-נווה מונסון בהזמנת הרשות להתחדשות עירונית. ההרצאה עסקה במרחבים עירוניים וחוסן חברתי. 
הרצאה דומה נוספת הועברה גם לפני חיילי פיקוד העורף. 
השתתפנו בערב איגוד המתכננים בנושא ייצוג בועדות התכנון. 
קיימנו מפגשים עם ציבור בגבעת אולגה.

מה מתבשל?

עוד השנה יתקיימו:
  • הכשרות לעובדי עמותות ולעובדי רשויות מתחום התפעול/הביוב/התברואה וכד' כדי לצרף אותם לתפישת העירוניות המיטיבה. 
  • הכשרות לארגוני החברה האזרחית ולהתארגנויות תושבים ופועלים.
  • מיזם מעניין ומסקרן של שבילי אופניים בשותפות עם עיריית עכו.
  • המשך עבודה עם ועד הפעולה עתלית על פרוגרמה למבני ציבור.