גלריה ויטרינה ע''ש ג'וליה מזרחי

"שפירא"

"שפירא"


שיתוף פעולה ייחודי בין הארכיטקט יואב מאירי לאמן רועי קופר שנערך בשכונת שפירא.
בתערוכה יוצגו מודלים ארכיטקטוניים של מאירי לצד עבודות צילום של קופר המציעים מבט אסתטי מעניין על תופעות הנחשבות על פי רוב מחוץ לגדר של העיצוב והאסתטיקה.

שפירא: יואב מאירי, רועי קופר.  פתיחה: 27.1.22 בשעות 16:00-20:00. נעילה: 11.3.22

המציגים בתערוכה: יואב מאירי, ארכיטקט שחי ועובד בדרום תל אביב, מרצה בכיר ב-HIT מכון טכנולוגי חולון במחלקה לעיצוב פנים ורועי קופר אמן שחי ועובד בדרום תל אביב, מרצה בכיר בשנקר במחלקה לאמנות רב-תחומית. שיתוף הפעולה הייחודי והרב תחומי נערך בשכונת "שפירא" בתל אביב, שכונה הידועה במורכבות שלה ובשינויים אותם היא עוברת בשנים האחרונות. בתערוכה יוצגו מודלים ארכיטקטוניים של האדריכל יואב מאירי לצד עבודות צילום של האמן רועי קופר.

הגישה של קופר ומאירי מתכתבת עם ניסיונות להתמודד עם הנושא במקומות אחרים בעולם, אשר הבינו את הערך היצירתי והכלכלי שבפעולת הניכוס והבנייה העצמית של הדיירים. מדיניות של תכנון מגורים בכל העולם, בייחוד כאשר מדובר בדייר עם אמצעים מוגבלים, היא צמצום של מרחב המגורים או העתקתו. באין משאבים, הדייר דל האמצעים מורחק לסביבות מגורים שהן מרוחקות ממרכזי הערים או שהוא חי בדירה קטנה מאוד. על מנת לפצות על כך דיירים בוחרים להרחיב בעצמם את דירתם. הראוי הוא לקבל סדר יום זה ולשכללו. זה יתאפשר רק כאשר נסכים שעבודת האדריכל היא שלב ראשוני בבנייה של סביבת המחייה, שעבודת הדייר היא חשובה לא פחות ואולי אף יותר.

פרופ' טלי חתוקה חוקרת תיאורטיקנית של המרחב האורבני באוניברסיטת תל אביב: : "ליבת העבודה הנוכחית בשותפות שבין רועי קופר ויואב מאירי היא ניסיון להציע אסטרטגיות חדשות לאדריכלות המגורים בישראל. נקודת המוצא של העבודה של קופר (צילום) ומאירי (אדריכלות) מציעה שני שינויים מרכזיים – שינוי של נקודת המבט שלנו על סביבות המגורים ובעקבותיה שינוי של הנחיות הבינוי בישראל. ההנחה היא כי שינוי נקודת המבט יאפשר שינוי בדפוסי התכנון והפעולה האדריכליים. שתי העבודות משלימות זו את זו, וכל אחת בדרכה מציעה לקבל את האסתטיקה ואת הסדר של המרחב הישראלי – המתפורר, המטולא, הנבנה והמוזנח".


עבודות הצילום של רועי קופר מתארות את החופש שבתוך הסדר, את הרגולציה התכנונית ואת החוקים. עבודת המצלמה מבודדת אלמנטים, מורידה מן העומס ומציעה התבוננות על התוספות ועל החריגות בבנייה הישראלית כקישוטים. קופר מציע להסתכל על הפואטיקה ועל האסתטיקה של תוספות אלו. החופש היצירתי של הדיירים אינו נתפס כקפריזה, אלא כביטוי של צורך פונקציונלי של אנשים בעוד חדר, סככה או מרפסת.

יואב מאירי מתייחס לתופעה של כישלון מערכת התכנון לסדר את העולם דרך כלים בירוקרטיים תחיקתיים ומשטרתיים. מאירי מזהה אלמנטים חזרתיים כמו מדרגות, סככה, דודי שמש או מרפסת, ומציע לעבוד עימם ולא להילחם בהם. באמצעות מודלים של עבודה (שאינם עוסקים בתיעוד) של יחידות מגורים הוא יוצר אפשרויות חדשות לעבודה עם האלמנטים הלא-חוקיים, שאפשר למצוא כמעט בכל סביבה בנויה בישראל. המודלים הם קומפוזיציות פתוחות, שעליהן ניתן להוסיף אלמנטים. למעשה מאירי מציע שעל השפה האדריכלית תתווסף שפה נוספת – של תוספות.


ד"ר דליה מנור אוצרת גלריה ויטרינה: התערוכה "שפירא" מגלמת היטב את החזון של גלריה ויטרינה של שילוב בין אמנות ועיצוב מתוך הקשרים רחבים, עם זיקה למכון הטכנולוגי חולון ועם הפנים החוצה. ההצעה נשלחה לגלריה ויטרינה על ידי שני המציגים בצד הצעות נוספות והיא הראשונה המוצגת מבין ההצעות שהתקבלו.


התצלומים של רועי קופר והמודלים של יואב מאירי מציעים מבט אסתטי מעניין על תופעות הנחשבות על פי רוב מחוץ לגדר של העיצוב והאסתטיקה. אין ספק שהתערוכה תשנה את נקודת המבט של הצופים כלפי תופעות שכמותן אפשר לראות גם במקומות אחרים בארץ.



התערוכה "שפירא" תוצג בין התאריכים: 27/1/22 - 11/3/22
שעות פתיחה: ימים א-ה 10:00 עד 17:00



פורסם: 19/01/2022