שתף קטע נבחר

נהגים עד גיל 24 - ללא אלכוהול כלל

הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תציע לשר התחבורה להחמיר את התקנות הנוגעות לנהיגה תחת השפעת אלכוהול, ותבקש לאסור שתיה כלל, עד גיל 24. בנוסף, היכונו לאיסור דיבור בסלולרי בזמן חציית כביש

נהגים צעירים, שימו לב: בקרוב לא תוכלו לשתות אפילו טיפת אלכוהול לפני נהיגה. הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים תעביר בקרוב לאישור שר התחבורה החדש, ישראל כץ, תיקון לתקנות התעבורה, הקובע כי צעירים עד גיל 24 לא יורשו לשתות אלכוהול לפני נהיגה. תקנה חדשה זו מרחיבה משמעותית הצעה קודמת, שקבעה כי איסור גורף של שתיית אלכוהול, יחול על נהגים עד גיל 21 בלבד. יש לציין כי אם השר יאשר את התיקון, תועבר התקנה החדשה לאישור ועדת הכלכלה בכנסת.

 

 

תיקון נוסף לתקנות התעבורה אשר יובא בקרוב לאישור השר, כבר עורר בעבר תגובות מעורבות: איסור על הולכי-רגל להשתמש בטלפונים ניידים או באוזניות, כאשר הם נמצאים בכביש. זאת, כאשר הם חוצים אותו, או מכל סיבה אחרת. התקנה החדשה, שהוצעה במסגרת התוכנית הרב-שנתית של הרשות ב-2008, נועדה לסייע בהתמודדות המערכתית עם העלייה במספר תאונות הדרכים שבהן מעורבים הולכי-רגל.


הרשות לבטיחות: "השפעת אלכוהול על צעירים - גדולה יותר" (צילום אילוסטרציה: אבי מועלם) 

 

צעירים מושפעים יותר

על-פי החוק כיום, לנהגים בכל הגילאים מותרת שתיית אלכוהול מתונה, עד לריכוז של 50 מיליגרם אלכוהול ב-100 מ"ל של דם - או 240 מיקרו-גרם אלכוהול בליטר אוויר בבדיקת נשיפה. בנוסח התקנה החדשה, מסבירים ברשות כי "השפעת אלכוהול על מעורבותם של נהגים צעירים בתאונות דרכים, גדולה יותר מאשר על מבוגרים".

 

ההצעה לאסור שתיית אלכוהול בקרב נהגים צעירים הועלתה כבר לפני כשנתיים, במסגרת דיוני ועדה שהמליצה על יישום "רישיון נהיגה מדורג" - תהליך לימוד נהיגה ארוך ומורכב מכפי הנהוג כיום. אלא שהוועדה, שכללה מומחי בטיחות ובכירים במשרד התחבורה, קבעה כי איסור שתיית אלכוהול יחול על נהגים עד גיל 21 בלבד.

 

ברשות מסבירים כעת כי "לאור העובדה שמעורבותם של נהגים צעירים עד גיל 24 בתאונות דרכים גבוהה משמעותית מחלקם באוכלוסיית הנהגים, הוחלט כי ההצעה לקבוע 'אפס אלכוהול' תחול על צעירים עד גיל 24 ולא גיל 21". לכן, החליטה הרשות להרחיב את האיסור, ולכלול בו את כל הנהגים הצעירים עד גיל 24.

 

מעורבות גבוהה, נתונים חסרים

בישראל, כמו במרבית המדינות בעולם, נהגים צעירים מעורבים ביותר תאונות מאשר קבוצות גיל אחרות: על-פי נתוני הרשות, נהגים בגילאי 17-24 מהווים כ-16% מסך הנהגים בישראל, אך מעורבים בקרוב ל-24% מהתאונות. יש להוסיף כי על-פי נתוני המשטרה, מעורבות הצעירים גבוהה מחלקם היחסי במצבת הנהגים, גם בתאונות הנגרמות תחת השפעת אלכוהול.

 

עם זאת, ראוי לציין כי מחקר מקיף ושיטתי בנושא אלכוהול ונהיגה, החל בישראל רק בשנים האחרונות. כך למשל, מומחי בטיחות טוענים כי מרבית נתוני המשטרה מבוססים על "הערכות חסר" - כלומר, מעורבות נהגים שיכורים בתאונות גבוהה מכפי שנהוג לחשוב. הסיבה לכך היא תיעוד לקוי והיעדר מדידה עקבית. אולם, מרבית המומחים מסכימים כי מעורבות אלכוהול בנהיגה כסיבה לתאונות - גם במקרים בהם נרדם הנהג תוך כדי נסיעה וסוטה ממסלולו בשל כך - נמצאת בעלייה בשנים האחרונות.

 

מיליוני ישראלים חוצים

לעומת התיקון הקובע "אפס אלכוהול" לנהגים צעירים, שצפוי לזכות לתמיכה רחבה, התקנה האוסרת על שימוש בטלפון נייד להולכי-רגל צפויה לעורר ביקורת רבה ומחלוקת ציבורית. עם זאת, כדאי לזכור כי בישראל קיימת בעיה חמורה במיוחד של היפגעות הולכי-רגל: יותר מ-40% מההרוגים בתאונות דרכים מתחילת השנה הם הולכי-רגל. זאת, לעומת שיעור ממוצע נמוך בעשרות אחוזים במרבית מדינות מערב אירופה.


הולך ברגל ומדבר בנייד? לא במעבר חצייה, ובטח לא באמצע הכביש (צילום אילוסטרציה: ירון ברנר)

 

בדברי ההסבר של התקנה, מציינים ברשות כי "בשנים האחרונות היינו עדים למספר תאונות דרכים שבהן נפגעו הולכי-רגל, אשר בשל העובדה ששוחחו בטלפון הנייד בעת חציית הכביש, לא שמו לב למתרחש, וכתוצאה מכך נפגעו קשה - וחלקם אף נהרגו". עם זאת, יש לציין כי על-פי נתוני המשטרה, מרבית התאונות שבהן מעורבים הולכי-רגל נגרמות כתוצאה מאי-ציות לחוקי התנועה ושיקול דעת מוטעה.

 

ראוי להוסיף כי גם אם יאושר התיקון המוצע לחוק, תעמוד בפני הרשות והמשטרה בעיית אכיפה חמורה: אכיפת התקנה החדשה, על מיליוני ישראלים שחוצים כביש מדי יום, נראית בלתי אפשרית. לדעת מומחי בטיחות רבים, ובהם ד"ר משה בקר, את עיקר המשאבים במאבק בתאונות הולכי-רגל יש להשקיע בתשתית סלחנית: למשל, התקנת רמזורים המופעלים על-פי דרישה, או יצירת הפרדה פיזית בין הולכי-רגל לכלי רכב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התחבורה החדש, ישראל כץ
צילום: גיל יוחנן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים