בפעם הראשונה בעולם חוקרים מאוניברסיטת תל אביב הצליחו להנדס חוט שדרה אנושי תלת ממדי ולהשתיל אותו בחיות מודל שסבלו משיתוק כרוני. כ-80% מהעכברים המושתלים חזרו ללכת. כעת החוקרים נערכים לקראת השלב הבא של המחקר - ניסויים קליניים בבני אדם. המשמעות: להערכת החוקרים בשנים הקרובות ניתן יהיה להשתיל חוט שדרה לאנשים משותקים והם יוכלו לחזור ולתפקד כרגיל. פרופ' טל דביר: "המטרה היא להעמיד את אותם משותקים על הרגליים". תוצאות המחקר מתפרסמות היום בכתב העת היוקרתי Advanced Science.

פריצת הדרך העולמית במחקר נערכה בהובלת קבוצת המחקר של פרופ' טל דביר ממרכז סגול לביוטכנולוגיה רגנרטיבית, בית ספר למחקר ביו-רפואי ולחקר הסרטן ע"ש שמוניס והמחלקה להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת תל אביב. צוות המעבדה של פרופ' דביר כולל את הדוקטורנטית ליאור ורטהיים, והחוקרים ד"ר ראובן אדרי וד"ר יונה גולדשמיט. למחקר סייעו, בין השאר, פרופ' עירית גת-ויקס, גם מבית ספר למחקר ביו-רפואי ולחקר הסרטן ע"ש שמוניס, ופרופ' יניב אסף מבית הספר סגול למדעי המוח, ד"ר אנג'לה רובן מבית הספר למקצועות הבריאות ע"ש שטייר, ותומר קגן, דוקטורנט למדעי המוח, כולם מאוניברסיטת תל אביב.

בשיחה עם N12 מספר פרופ' טל דביר: "הקמנו חברה שיושבת בנס ציונה והמטרה שלה היא להתחיל ניסויים קליניים כמה שיותר. עוד לפני כן, שיאשרו לנו את המחקר ב-FDA ואז נוכל לגייס אנשים לניסוי. אם בני אדם יגיבו כמו שבעלי החיים הגיבו אז המצב טוב אבל יש הרבה מאוד אתגרים במעבר בין עכבר לבן אדם".

"אנחנו עדיין לא יודעים איך הם יגיבו אבל מדובר בשתל טבעי לחלוטין שיגיע מאותו אדם והמטרה היא שהוא יחזור לפעילות מלאה", הוא ממשיך. "אנחנו חושבים שזה יהיה ללא כאב, כך זה היה אצל העכברים. לא ראינו במוח שלהם פעילות שמעידה על כאב".

פריצת דרך ישראלית: חוט שדרה שיאפשר למשותקים ללכת (צילום: ישראל הדרי)
פריצת דרך ישראלית: חוט שדרה שיאפשר למשותקים ללכת | צילום: ישראל הדרי

"הטכנולוגיה מתבססת על לקיחת ביופסיה קטנה של רקמת שומן ביטני מהמטופל", מסביר פרופ' דביר. "כמו כל רקמה בגוף שלנו, הרקמה הזאת מורכבת מהתאים ומהחומר החוץ-תאי, כמו קולגן וסוכרים. הפרדנו את התאים מהחומר החוץ-תאי, ובהנדסה גנטית החזרנו את התאים למצב הדומה לתאי גזע עובריים – כלומר, תאים שיכולים לאחר הכוונה מדויקת להפוך לכל סוגי התאים בגוף. במקביל, ייצרנו מהחומר החוץ-תאי ג'ל מותאם אישית לחולה, על מנת שלא לעורר תגובה חיסונית ודחייה של השתל לאחר ההשתלה. את תאי הגזע הכנסנו לתוך הג'ל, ובתהליך המחקה את ההתפתחות העוברית של חוט שדרה הפכנו את התאים לשתלים תלת-ממדיים של רשתות עיצביות המכילות תאי עצב מוטוריים".

את שתלי חוטי השדרה האנושיים השתילו פרופ' דביר וצוותו בחיות מודל שסבלו משיתוק. החיות נחלקו לשתי קבוצות: חיות מודל שסובלות משיתוק זמן יחסית קצר (המודל האקוטי) וחיות מודל שסובלות משיתוק ממושך, זמן המקביל לשנה שלמה בחיי אדם (המודל הכרוני). לאחר ההשתלה, 100% מהעכברים שסבלו משיתוק אקוטי ו-80% מהעכברים שסבלו משיתוק כרוני שבו ללכת.

"החיות עברו תהליך שיקומי מהיר, שבסופו הן הלכו יפה מאוד", מספר פרופ' דביר, "זאת הפעם הראשונה בעולם שבה רקמות מהונדסות מתאים וחומרים אנושיים המושתלות בחיות מודל משתקמות משיתוק כרוני, שהוא למעשה המודל הרלוונטי ביותר לטיפול בבני אדם משותקים. בעצם השתלנו חוטי שדרה אנושיים לחלוטין בעכברים, כאשר השאיפה שלנו היא כמובן להשתיל שתלים אנושיים בבני אדם. צריך להבין שיש בעולם מיליוני אנשים משותקים כתוצאה מפגיעות בחוט השדרה – ואין להם שום טיפול קיים. אותם אנשים אשר נפצעו בגיל צעיר מאוד, יאלצו עד יומם האחרון לשבת בכיסא גלגלים, עם כל העלויות הבריאותיות, החברתיות והכלכליות של שיתוק. המטרה שלנו היא לייצר שתלי חוט שדרה מותאמים אישית לכל משותק ומשותקת, להשתיל אותם, ולגרום לשיקום הרקמה הפגועה ללא חשש מדחייה".

פריצת דרך ישראלית: חוט שדרה שיאפשר למשותקים ללכת (צילום: ישראל הדרי)
פרופ' טל דביר | צילום: ישראל הדרי
הדוקטורנטית ליאור ורטהיים (צילום: ישראל הדרי)
פריצת דרך ישראלית: חוט שדרה שיאפשר למשותקים ללכת | צילום: ישראל הדרי

פרופ' דביר, ראש מרכז סגול לביוטכנולוגיה רגנרטיבית מסכם: "אנחנו שואפים להגיע לניסויים קליניים בבני אדם בתוך מספר שנים, במטרה להעמיד את אותם אנשים על הרגליים. התוכנית הפרה-קלינית של החברה כבר נידונה עם ה-FDA. מאחר שמדובר בטכנולוגיה מתקדמת ברפואה רגנרטיבית, ומאחר שלמטופלים המשותקים אין כיום חלופה טיפולית, ישנו סיכוי סביר כי הטכנולוגיה תאושר יחסית במהירות". על בסיס הטכנולוגיה המהפכנית להנדסת איברים שפותחה במעבדה הוקמה ב-2019 חברת מטריסלף (matricelf.com), שכבר מייצרת את שתלי חוטי השדרה האנושיים ועתידה להשתילם במשותקים.