מתחילים קיץ, מסכמים שנה!
בס"ד
 ידידים ותומכים יקרים!
בימים אלו, יוצאים ילדי ישראל לפגרת הקיץ לאחר חודשים ארוכים של עמל ויזע.
גם ב'ערוגות', מהווה התקופה הנוכחית פרק זמן של סיכום:
49 ילדים שלמדו השנה ב-4 גני הקידום חותמים שנת לימודים,
עשרות התלמידים שהשתתפו בתכנית 'מסיכון לסיכוי' נפרדים כעת מצוות הפרויקט שלווה אותם לאורך השנה, פרויקט פיילוט חדשני לאיתור מוקדם שהתקיים בגני ילדים בקהילה בא אל סיומו, ועוד.
 
בגליון הנוכחי אנו שמחים לשתף אתכם בכמה נתונים והישגים משמחים
שאיתם אנו זוכים לסכם עוד תקופת פעילות, בהם:
אחוז מרשים של בוגרי הגנים הממשיכים בשנה הבאה במסגרות חינוך רגילות,
וגידול מבורך ומשמעותי במספר הילדים שזכינו השנה
להעניק להם טיפול מיטבי במרכזים הטיפולים!

אין ספק, שלא היינו מגיעים לכל זה בלעדיכם!
בברכת קיץ פורה ובריא,
הערה: שמות הילדים המופיעים בכתבות שונו משיקולים אתיים ומקצועיים
ככה מסכמים שנה!
לפני שנתחיל, קבלו טעימה קטנה מנתונים משמחים, לסיכום שנת הלימודים:
 
ערוגות תשע"ט במספרים
  • 457 תלמידים ומטופלים במסגרות השונות
  • 44 אנשי צוות חינוכי וטיפולי [פסיכותרפיסטים, עו"ס קלינים, תרפיסטיים, קלינאיות תקשורת, מרפאות בעיסוק, מורות וגננות מתחום החנ"מ]
  • 4 גני קידום, מתוכם 'גן תלמים' שנפתח השנה.
  • 2 מרכזים טיפוליים רב תחומיים
 
ערוגות תשע"ט באחוזים
  • שילוב גבוה - 75% מבוגרי הגנים ממשיכים במסגרות חינוך רגילות
  • מתרחבים בקהילה - גידול של 27% במספר המטופלים 
  • מקצועיים בקהילה –  80% מהצוות החינוכי והטיפולי בעלי תואר אקדמי, 45% מהצוות החינוכי והטיפולי בעלי תואר שני ומעלה  
נותנים סיכוי!

במסגרת תכנית 'מסיכון לסיכוי' שמפעילה עמותת 'ערוגות' בבתי ספר בחיפה למעלה מעשור, זכו כ- 30 תלמידים מעולי אתיופיה לסיוע לימודי רב תחומי לאורך השנה

בתמונה: אחד התלמידים שהשתתפו השנה בפרויקט

חלק ניכר מהתלמידים בתכנית 'מסיכון לסיכוי' עלו לישראל רק בשנתיים האחרונות. הם נכנסו לבתי הספר כשהם מתמודדים עם פער תרבותי ולימודי עצום, והיום, בסופה של עוד שנת לימודים, חוגגים התלמידים הישגים משמעותיים.

קחו למשל את רבקה, מסיימת כיתה ו', אשר השתתפה בהצגת סוף השנה ולקחה בה תפקיד  חשוב אותו ביצעה באופן רהוט ומעורר התפעלות. רבקה גם ממשיכה בשנה הבאה למסגרת המשך יחד עם כל בנות כיתתה ולא למסגרת המיועדת לעולים כמו שהמליץ הפיקוח.

4 תלמידים אחרים שעלו לארץ רק לפני כשנה וחצי ומסיימים כעת כיתה ב', חותמים שנה כשהם שולטים במיומנויות הקריאה, הכתיבה והחשבון בהתאם לרמת הכיתה ומשולבים היטב באקלים החברתי.

"תודה על המתנה שנתתם לי,
אני מרגישה שקיבלתי יעלי חדשה במתנה" 
בערב אמהות מרגש שהתקיים במרכז הטיפולי בעפולה,
שתפה אמא של יעלי בתהליך הטיפולי המעצים שחוו יחד השנה. 
בתמונה: בטיפול באומנות במרכז הטיפולי של 'ערוגות'. למצולמת אין קשר לכתבה 

המרכז הטיפולי בעפולה הוקם לפני כשנתיים, בעקבות פנייה של הורים מהקהילה המקומית שדיווחו על צורך חיוני. בחודש האחרון התקיים ערב העצמה לאימהות לילדים מהמרכז הטיפולי,  במהלכו שיתפו האימהות בחוויית הטיפול מנקודת מבטן האישית.

קבלו הצצה לאחד מהסיפורים מהרגשים:
יעלי, ילדה מתוקה ומופנמת בת 7 הגיעה למרכז 'ערוגות' לטיפול רגשי באמנות. יעלי התמודדה עם בעיה בריאותית שהתלוותה אליה דחיה חברתית כואבת. פעם בשבוע במשך שנה הגיעה יעלי לטיפול במרכז 'ערוגות' בתחום שאותו אהבה- אומנות. אמא מספרת: "אי אפשר להאמין איזה שינוי עברה יעלי. אני מרגישה שהיא כמו פרח יפיפה שהיה סגור ועכשיו נפתח לאויר ולאור. יעלי היתה כ"כ מופנמת ושקטה ולא שתפה אותי אף פעם בקשיים שהיא חווה בבית הספר. היום היא משתפת אותי בחוויות וברגשות שלה, ואפילו שזה כואב לפעמים, אני שמחה שהיא מרגישה בטוחה לבוא ולחלוק. והכי חשוב, המצב החברתי שלה השתפר מאד, הטיפול היטיב איתה כל כך והיא הרבה יותר חזקה ומועצמת"

תודה לקרן Pacey על תמיכתה בפרויקט לאיתור מוקדם

קרן Pacey מאנגליה תמכה בפרויקט חדשני לאיתור מוקדם והתערבות טיפולית בגני ילדים בקהילה שמפעילה 'ערוגות'

ככל שנקדים לאבחן, כך נוכל למנוע נזקים ולהחזיר את הילד לתפקוד בהקדם האפשרי. גישה זו של 'ערוגות' עומדת בבסיסו של פרויקט האיתור שמטרתו למנוע נזק בלתי הפיך לילדים ולקדם התערבות טיפולית מוקדמת ככל האפשר. הפרויקט מתקיים בגני ילדים בקהילה, בשיתוף עם אוניברסיטת חיפה. במסגרת הפרויקט צוות בינתחומי מקצועי הכולל מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת ופסיכולוגית התפתחותית, מלווה את גן הילדים ובאמצעות התכנית הייחודית מאתר קשיים התפתחותיים בתחום המוטורי, השפתי ועוד אצל ילדים, ומטפל בהם.
בימים אלו, מסתיימת התכנית השנתית החדשנית אשר התקיימה השנה כתכנית פיילוט, כאשר המגמה היא להמשיך ואף להרחיב את התכנית בשנת הלימודים הבאה.
אנו מודים מקרב הלב למנהלי קרן Pacey אשר בחרו לתמוך בפרויקט החיוני.

מר יוחנן ברנטק מנהל הקרן הנורבגית 'HELP JEWS HOME' ביקר במרכז 'ערוגות' 

"כשאני מבקר במרכז 'ערוגות', אני מבין איך כל העשיה

שלכם מתחברת לחזון אחד"

קרן HELP JEWS HOME הנורבגית, תומכת בפרויקט 'מסיכון לסיכוי' שמפעילה עמותת 'ערוגות' כבר למעלה מעשור בבתי ספר בחיפה לטובת תלמידים עולים מאתיופיה. במסגרת הפרויקט מקבלים התלמידים סיוע דידקטי רב תחומי בבית הספר ע"י הצוות המקצועי של 'ערוגות'. במהלך הביקור הכיר מר ברנטק מקרוב את הפעילות המגוונת של העמותה, והתרשם מהעשיה החשובה גם במסגרות האחרות כמו המרכז הטיפולי וגני הקידום. 

- הסיפור המרגש של החודש -
"מה שלמדתי ממיקה" - רגע מחדר הטיפול
תמונת אילוסטרציה
אביחי בן ה-12 הגיע השנה לטיפול רגשי ב'ערוגות' בעקבות קושי משמעותי בקבלת סמכות ובשמירה על הכללים. במהלך הטיפול הוא הכיר את מיקה הכלבה שחברה אליהם לטיפול לאורך השנה.

התרפיסט שלום ויצמן, מטפל רגשי באמצעות בע"ח A.A.T, משתף אותנו ברגע משמעותי מתוך חדר הטיפולים:
"אביחי ואני יושבים בחדר, אני מולו ומיקה הכלבה לצידו.
לפני מיקה מונח 'חטיף'. היא לא אוכלת אותו למרות שהיא מאוד רוצה. פשוט, אביחי עדיין לא נתן לה אישור... זהו 'תרגיל איפוק', תרגיל שמאלף את מיקה לא לקחת אוכל ללא רשות, כדי שתוכל לחיות בחברת בני אדם.
"מה מיקה חושבת עלינו?" אני זורק שאלה לחלל החדר.
אביחי מחייך ואומר ''אנחנו 'המורה' של מיקה... אבל היא אוהבת אותנו... היא לא חושבת שאנחנו רעים"
"למה?" אני שואל. ''כי היא יודעת שאנחנו אוהבים אותה'' עונה אביחי... 
 
בחודשים הבאים, דיווחו הוריו ומוריו של אביחי על שינוי בולט בהתנהגות של אביחי בבית ובכיתה. היום, לקראת סיומה של שנת טיפול מסכם אבא של אביחי: "זו היתה שנה משמעותית ביותר עבור אביחי שלי. היו נפילות אבל בעיקר היתה התמודדות והיתה עליה. גם המורים מעידים שאביחי שמסיים את השנה הוא אביחי אחר..."
ֿ- טיפ טיפוח -
צוות 'ערוגות' בטיפים מקצועיים כיצד לנצל הזדמנויות יומיומיות כדי לתרום להתפתחות תקינה של ילדים במרחב הביתי.  
לא רק משחק ילדים

אורית גספר -  מרפאה בעיסוק B.Sc.OT, מטפלת בילדים במרכז 'ערוגות' למעלה מ-20 שנה

משחק משותף הוא דרך נפלאה לאפשר לכם זמן איכות עם ילדיכם. מעבר לקרבה הרגשית, משחקים מחזקים את הביטחון עצמי, מפתחים יצירתיות ודמיון, מלמדים על חשיבות גבולות וכללים ותורמים לתקשורת פתוחה.

הורים יקרים! אל תטעו לחשוב שמשחק הוא נחלתם הבלעדית של ילדים בגיל הרך. המשחק יכול לתרום בהיבטים נרחבים גם לילדיכם הבוגרים, ואפילו אתם עשויים לגלות שנתרמתם ממנו באופן אישי.

בעולם המשחק, אנו מכירים בסוגים שונים של משחקים: משחקי דמיון, משחקי חברה ועוד. הפעם נדבר על משחקי קופסא.

למעשה, אתם לא צריכים אותנו בשביל זה, הצעד הראשון הוא לבחור משחק ופשוט להתחיל ליהנות... בכל אופן, קחו אתכם כמה כללי אצבע שינחו אתכם במהלך הזמן המשותף:

בחרו משחק שולחן בלי הרבה כללים, שתפו את הילדים בכל הגילאים. אל תהיו מקובעים להוראות, תוכלו לשנות אותם לפי גיל הילדים. במשחק כל המשתתפים שווים, כולל ההורים. אל תהפכו את המשחק לשיעור ואל תתנו לילדים הצעירים הנחות. כל שחקן משחק בתור שלו, מי שמנצח – מנצח – בין אם הוא ילד או מבוגר.  בהנאה!

Follow Us On YouTubeערוגות ביוטיוב
Follow Us On Google+לאתר ערוגות:
Follow Us On Google+כתבו לנו: