גיליון 6 2017 | חורף תשע"ח
כיוונים חדשים, המכון לחינוך דמוקרטי
שותפים יקרים לדרך,

אנחנו בפתחה של שנה אזרחית חדשה, עת המזמנת התבוננות וחשיבה על העשייה שלנו.

המציאות  הישראלית המורכבת מציבה בפנינו אתגרים רבים, הנוגעים לדמותה הדמוקרטית של החברה הישראלית. דמות דמוקרטית זו מורכבת, בין השאר, מיכולתה וחוסנה של החברה לקיים בתוכה חיים משותפים  מכילים, מכבדי אדם וקהילה באשר הם.

 

השפעה על מרחבים שונים בחברה והפיכתם למיישמי תרבות דמוקרטית -  זהו המסע בו נמצא המכון בעת הזאת. בתוך מציאות, בה אנחנו פוגשים בקיטוב חברתי, שיסוי ודה-לגיטימציה של קבוצות בחברה הישראלית - אנחנו בוחרים ליצור מגדלורים של תקווה, של שינוי, של חיים דמוקרטיים ושל אפשרות למציאות אחרת.
 
אנחנו עושים זאת, יום יום, שעה שעה, בכל מרחבי הפעולה של המכון, וממשיכים להצמיח מיזמים חדשים, מקדמי תרבות דמוקרטית. מתוך ידיעת האפשרי, מתוך החיבורים שאנחנו רואים בתכניות השונות שלנו -  אנחנו מחזיקים בתפיסה אופטימית; אין לנו ספק שבתהליכים עקביים ועמוקים, גם אם ארוכי טווח, המציאות תשתנה, והחברה הישראלית תהפוך להיות חברת מופת -  מכילה ודמוקרטית.
 
אנחנו מאחלים לכם ולכולנו שנה אזרחית של עשייה ברוכה,
שנה של חיים דמוקרטיים במיטבם,
שנה נפלאה ושמחה,
 

מיותם ומיכל -  מנכ"לים משותפים

ומכל קהילת המכון לחינוך דמוקרטי

 
התושבים במערכות מוניציפאליות

"שבילים" ו"נתיבים" פורצי דרך

תכנית "שבילים" הינה תכנית פורצת דרך בהכשרת אנשי חינוך וחברה בתחום הסביבה והקיימות וכן, בפיתוח מנהיגות בחברה הערבית. התכנית פועלת בשיתוף פעולה בין מכללת קיי למכון לחינוך דמוקרטי, הוקמה ומובלת על ידי ד"ר דפנה גרנית. התכנית זכתה לפני כחודש בפרס 'אות הנגב' לשנת 2017. הפרס הוענק זו הפעם התשיעית בטקס חגיגי ב- 21/11. הפרס מוענק מידי שנה לגופים, ארגונים, עמותות, רשויות ומוסדות שמקדמים את נושא הסביבה והחברה בנגב.

הקליקו לסיפור המלא
 
democratex

כוכב יאיר צור יגאל- חינוך וקהילה למען טוב משותף

בוקר יום שישי, אביב ופריחות. שביל ביער שנבנה כולו ע"י תלמידי אחד מבתי הספר וכעת הם מדריכים את המבקרים בהכרות עם הצומח הייחודי שקיים בשביל. מבוגרים עומדים מול קבוצות תלמידים שמסבירים על הפרחים שלפנינו. המבוגרים שואלים שאלות והתלמידים עונים. עוברים מתחנה לתחנה. ופתאום, האפשרות של היפוך תפקידים, של ידע שנמצא בידיים של כולנו, של חיבור בין סביבה לאדם נראה אפשרי ומיטיב.

הקליקו לסיפור המלא
 
כנס חינוך לגיל הרך

מה פוטנציאל ההשפעה של ה״ביחד״ שלנו?

תכנית המנטורים בחממה ליזמות חינוכית חברתית

זו השאלה שפתחה את כנס השקת תנועת הבוגרים והבוגרות של המכון, שהתקיים במאי האחרון.
המכון לחינוך דמוקרטי פועל בשיתוף פעולה במכללות ואוניברסיטאות במסגרת 4 תכניות אקדמאיות להכשרת אנשי חינוך מובילים ופורצי דרך.
למעלה מ-500 הבוגרים/ות, מובילים היום במגוון דרכים בשדה החינוכי והחברתי בחברה הישראלית. (רכזים/ות פדגוגיים/ות, ניהול בתי ספר, ניהול עמותות, ניהול מרכזי נוער  ומרכזים קהילתיים, מיזמים פרטיים ועוד).
קראו את הסיפור המלא
 
את יפה כמו שאת

וזוהי רק ההתחל"ה…

"מורים היו רגילים שבכל בעיית משמעת המתרחשת בשיעור, הם מוציאים את התלמיד מהכיתה ושולחים אותו לחדר המנהלת. כאשר היה מגיע אלי תלמיד, הייתי עולה איתו חזרה לכיתה ומבקשת מהמורה לפתור את הקושי מול התלמיד, תוך שיחה אישית ודיאלוג. מובן שהם לא אהבו את זה והיו צריכים לסגל הרגלי עבודה אחרים, אבל הייתי שם כדי לסייע להם בכך, הכנסנו תרבות של צדק מאחה ואנשי צוות שהתמחו בכך ויכלו לסייע למורים". כך סיפרה טיילור הרפר, מנהלת בית הספר של ה-Big Picture Learning ברינו, בחודש אוקטובר האחרון, לנציגי המשלחת של המכון לחינוך דמוקרטי, אשר ביקרו בבתי ספר של הרשת ברינו נבאדה ובאוקלנד.
קראו עוד
 
את יפה כמו שאת

חלוצים ירושלמים נוסח תשע"ח

תכנית חלוץ חינוכי מכשירה מורים בתחילת דרכם למנהיגות חינוכית בבתי ספר בפריפריה החברתית גיאוגרפית, באמצעות הטמעת חדשנות חינוכית בבתי הספר. בתשע"ח משתתפים בתכנית 53 בתי ספר בפריסה ארצית.
לפני כחמש שנים התחילה תוכנית חלוץ מהלך של מפגש עם ריבוי תרבויות כשנכנסה לעבוד בחברה הדתית – בבתי ספר ממלכתיים-דתיים. לפני שנתיים התקבלה ההחלטה להרחיב את המנעד הרב-תרבותי והתוכנית החלה לעבוד גם בבתי ספר בחברה הערבית. בשנה שעברה הצטרפו למרחב הצפוני של התוכנית שלושה בתי ספר ערבים. השנה הצטרף לתוכנית כפר הנוער כוכבי המדבר בדרום הארץ, המיועד לנוער בדואי, והוקמה שלוחת חלוץ ירושלים.
קראו עוד
 
לוגו כיוונים חדשים

נהניתם? הרשמו למגזין הבא

אם חדשנות פדגוגית, ערי חינוך, פתרונות קהילתיים ושלל נושאים ברוח הייחודית שלנו מעניינים אותכם - הרשמו לקבלת המגזין הבא. אנו מבטיחים תדירות פרסום שתשמור על תיבת האימיילים שלכם נקייה.

אהבת? 
אהבת?